Column Caspar Janssen

Caspar loopt: Natuurgebiedje versus camping - en ze hebben allebei gelijk

Aflevering 223: Natuurgebiedje versus camping. En eigenlijk hebben alle partijen gelijk.

Twee steenuilkastjes heeft Ewout van der Kuip achter zijn huis aan de dijk bij Spijk, maar ze zijn dit jaar niet bezet. Jammer, ik had graag steenuiltjes gezien, vroeger was de Betuwe daar bij uitstek het gebied voor. Totdat de hoogstambomen verdwenen, toen werd het minder.

Een oase trouwens, deze wilde tuin en boomgaard. Al vindt de buurt het hoge gras maar niks, zegt Van der Kuip. ‘Ze houden hier meer van kort gemaaid.’

In zijn werkzame leven reisde Ewout van der Kuip (86) voor Shell de wereld over, tegenwoordig is hij onder meer actief in de Vereniging tot behoud van het Lindelandschap. En hij wandelt nog – vandaag vanaf zijn tuin tot aan fort Vuren, 8 kilometer, over het Waterliniepad. Hij wil graag laten zien hoe het beter kan. Die golfbaan, wijst hij alvast in de verte, daar barstte het vroeger van de weidevogels, nu is het gebied in gebruik bij een kleine groep welgestelden.

Langs het Waterliniepad. Beeld Caspar Janssen

Langs bunkers gaat het, en een moerassig strookje met wilgen, vroeger waren deze komgronden in de winter te nat om te boeren. Dan het Lingebos, in de jaren zestig aangelegd. Mountainbikers, een camping. Zijn vereniging verzet zich tegen de uitbreiding van de camping, want dat gaan ten koste van het natuurgebiedje. Maar ja, de camping moet groter om levensvatbaar te zijn, Staatsbosbeheer verdient eraan en de gemeente wil de camping niet kwijt.

Verschillende werelden. Een keer per jaar is er een festival op het terrein van Staatsbosbeheer. Van der Kuip: ‘De eerste keer heb ik om 4 uur ’s nachts de burgemeester gebeld, vanwege het lawaai. Nou, hij kwam er net vandaan, en hij zei: 'Hartstikke leuk toch?'' 

Even de camping op. Wel sfeervol, vind ik. Van der Kuip: ‘Het punt is: eigenlijk heeft iedereen gelijk. De oplossing zou zijn om het bos flink uit te breiden, tot aan de A15.’ Maar ja, de eigenaar van die gronden wacht liever totdat de gemeente er een bedrijventerrein wil, dat is lucratiever.

Het is dus weer duwen en trekken. We steken de A15 over. Vrachtverkeer in colonne. Dat gaat altijd door, dat is de enige zekerheid die er bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.