Column Caspar Janssen

Caspar loopt met Jaap Dirkmaat, de redder van de das

Caspar Janssen Beeld de Volkskrant

Aflevering 231: Je kunt best zeggen dat we de aarde vernietigen zonder dat het pathetisch klinkt. Kwestie van humor.

Hij is net 60 geworden, Jaap Dirkmaat, maar het heilige vuur is nog lang niet gedoofd, blijkt als hij ons rondleidt door het Landschapsmuseum in en bij het hoofdkwartier van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. Dirkmaat maakte furore als drijvende kracht van vereniging Das & Boom, je kunt hem bijna persoonlijk verantwoordelijk houden voor het redden van de das en voor de daaropvolgende herkolonisatie van Nederland door het dier. 

Daarmee is hij een van de weinige Nederlandse natuurbeschermers die kan bogen op aantoonbaar behaald succes.

Ik kwam Jaap Dirkmaat al vaak tegen, of zocht hem op. Dan ging het over de das, over de korenwolf, of de rugstreeppad, maar eigenlijk altijd over veel meer. En altijd die duizelingwekkende verteltrant, die resulteerde in tientallen pagina’s uitgeschreven tekst als ik een bandje liet meelopen. En dat moest wel, want schrijvend is hij niet bij te houden. Door vragen laat hij zich overigens ook moeilijk afleiden.

Jaap Dirkmaat Beeld Caspar Janssen

Jaap Dirkmaat is een van de weinigen die kunnen zeggen dat wij mensen de aarde in hoog tempo aan het vernietigen zijn, zonder dat het pathetisch of soft klinkt. Vermoedelijk omdat hij ook cynisch kan zijn en gevoel voor humor heeft.

De das was niet voor niets gekozen. Het is een dier dat past bij het kleinschalige boerenland waar Dirkmaat naar streeft. Een landschap waarin landbouw en natuur samenvloeien. En waar dieren en planten kunnen leven die zowel de landbouw als de natuur nodig hebben. 

Je kunt ook zeggen: dat is het romantische landschap uit de jaren vijftig. Of het idyllische landschap van Zuidwest-Engeland, ‘de tuin van Europa’. Nostalgie dus. Maar daar heeft Dirkmaat geen boodschap aan. Hij denkt vanuit de dieren, zij zijn niet gebaat bij chemische landbouw en bij monoculturen, maar wel bij hagen, heggen, wallen, singels, tuinen, bloemrijke weilanden en veel wilde planten. 

Vervolgens is dat ook goed voor mensen. Dus dat landschap moet hersteld worden waar het kan. Of er moeten nieuwe elementen toegevoegd, die goed zijn voor planten en dieren. En dat kan best samengaan met moderne landbouw.

Het is gewoon een kwestie van willen. Punt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden