ColumnCaspar Loopt

Caspar loopt in Voornes Duin, schaarse topnatuur onder de rook van de Rotterdamse haven

Aflevering 267: de natuur in Voornes Duin is fraai, maar je ziet overal de hand van een architect terug.

Uitzicht vanuit mijn hotelkamer in Oostvoorne: Kaapduin, het begin van de Voornes Duin, tamelijk legendarisch duingebied. Rechts het Groene Strand, struweel, tot aan het Oostvoornse Meer waar ooit de Maas uitmondde in zee, maar afgedamd dus. In de verte de Europoort en de Tweede Maasvlakte. Het contrast heeft wel wat, zeker als de zon ondergaat en de Maasvlakten oplichten. Ik stel me ook voor hoe het hier 70 jaar geleden was. Een riviermonding en daarachter eindeloos vogelgebied, strandvlakte, duinen, moeras, slikken, hoog- en laagwater, dynamiek, gewoon aan de monding van de rivier.

Dat was zeker legendarisch natuurgebied, De Beer, 180 vogelsoorten werden in 1930 nog beschreven in het boek Het Vogeleiland, oudere natuurliefhebbers kijken nog altijd met weemoed terug. En met grimmigheid, want De Beer moest in 1964 wijken voor de Europoort. Waar moerassen lagen, kwamen opslagtanks en chemische industrie, waar nu tussen de petroleumhavens het Beerkanaal ligt, daar lag zo ongeveer het vogeleldorado.

Voornes DuinBeeld Caspar Janssen

Vijf jaar geleden kwam daar de Tweede Maasvlakte nog eens bij. Eén van de gevolgen van die nieuwe landuitstulping in zee is dat Voornes Duin nu nog meer in de luwte ligt, niet goed voor het stuiven van zand, voor de vorming van nieuwe, jonge duinen.

Ik kwam hier in de namiddag aan, en even voor het eten liep ik nog een rondje, deels door het Groene Strand. Steeds zag ik de tekentafel voor me waarop de compartimentjes werden gemaakt ter compensatie van de echte dynamiek. Daar de industrie, daar wat recreatie, daar een beetje natuurcompensatie. Alles keurig vastgelegd. Maar vastgelegd en natuur, dat is een lastige combinatie.

Niet getreurd. Voornes Duin is nog een oase, schaarse topnatuur onder de rook van de Rotterdamse haven, dat beseft iedereen hier vast, en morgen ga ik er lopen. Prompt lees ik tijdens het eten dat er in Oostvoorne een petitie is gestart om het zeestrand bij Voorne, gelegen in natuurgebied, weer toegankelijk te maken voor auto’s. Net als vroeger, toen iedereen gewoon zijn auto op het strand parkeerde. Dat zijn de kwesties die echt leven, weet ik dan weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden