Column Caspar loopt

Caspar loopt door Voornes Duin, waar de reeën verschrikt opkijken van een vroege wandelaar

Aflevering 268: Voornes Duin benadert het ideaalbeeld. Totdat de verruiging weer toeslaat natuurlijk.

Vroeg op pad, dan zie je nog eens wat. Nou ja, geen vossen, die zijn hier nauwelijks. En ook geen konijnen, want die zijn in de duinen gedecimeerd door ziekten. Er worden pogingen gedaan het konijn in Voornes Duin te herintroduceren, want konijnen zijn belangrijk om de duinen open te houden.

Voornes Duin is de afgelopen jaren geknipt en geschoren. Twee jaar geleden zou ik hier tussen de klepel-, graaf- en maaimachines hebben gelopen, in het kader van een groot herstelprogramma. Nu lijkt het alsof het hier al eeuwen is zoals het nu is.

Dat is niet zo. Op oude luchtfoto’s is te zien dat vroeger het duingebied slechts schaars begroeid was. Wel was het enorm soortenrijk. Nog in de jaren zestig werden in Voornes Duin 715 inheemse plantensoorten aangetroffen, daarmee was dit het soortenrijkste natuurgebied van Nederland. Maar in de afgelopen decennia groeiden de duinen dicht. Vanwege het verdwijnen van de konijnen, maar vooral vanwege uitstoot van stikstof door industrie, landbouw en verkeer. Dat stof moet ergens weer neerdwarrelen, en dat doet het dus. Bemesting vanuit de lucht. Bomen en struiken overwoekerden het gebied en typische, kwetsbare duinvegetatie verdween. Het effect werd versterkt door de aanleg van de Tweede Maasvlakte, waardoor de invloed van zoute zeelucht – die begroeiing remt – afnam.

Meidoorn in Voornes Duin Beeld Caspar Janssen

En toen kwamen er dus zakken met geld. Het beproefde Europese en Nederlandse recept om problemen niet op te lossen, maar af te kopen met symptoombestrijding. De stikstofuitstoot gaat gewoon door, maar Natuurmonumenten en Het Zuid-Hollands Landschap mochten de schade proberen te herstellen. Het maakt de organisaties er niet geliefder op. Ingrijpen in de natuur is niet populair; bomen kappen al helemaal niet.

Nu benadert Voornes Duin weer het ideaalbeeld. Totdat de verruiging weer toeslaat natuurlijk. De vraag is of je dan een volgende zak met geld moet aannemen. Er breekt een moment aan dat pleisters plakken moet stoppen. Dan groeit de boel maar dicht; de gevolgen van het probleem worden dan in ieder geval zichtbaar.

Nu ja, ik loop, de zon is net op, en reeën kijken verschrikt op van deze vroege wandelaar. 

Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.