Rubriek Caspar loopt

Caspar loopt door Uppel, een dorpje rijk aan insecten

Daling van het aantal insecten? In Uppel stijgt het aantal juist. Geen wonder, maar logica, blijkt.

In Uppel, bij Almkerk, lijkt een wonder geschied. Hier, op boerenland, in totaal 500 hectare, is het aantal insecten in twee jaar tijd geëxplodeerd. Heel vreemd, in het licht van de enorme ­afname van het aantal insecten in de afgelopen dertig jaar.

Met Dennis Maas en Iris van der Arend (Maasarend heet hun ecologisch adviesbureau) loop ik door de verklaring van wat bij nader inzien geen wonder is, maar logica: door keverbanken, bloemenpercelen, akkerranden, winterstoppelvelden. Deze staan op het land van vleesveehouder Rens Kolff, maar ook andere boeren doen mee aan het project, dat weer onderdeel is van een project om de patrijs van de plaatselijke ondergang te redden.

De patrijs is een van de vele boerenlandvogels die het moeilijk hebben. Patrijzen hebben dekking ­nodig en voedsel in de vorm van een gevarieerd aanbod van insecten. 

Bodemval met kevers Beeld Caspar Janssen

‘Patrijzenkuikens eten in de eerste drie weken alleen maar kleine insecten’, zegt Dennis Maas. ­‘Vorig jaar onderzochten we de timing van de insectenpiek. Die begon in het referentiegebied, waar geen maatregelen zijn genomen, pas eind juni. Maar hier begint de piek in mei, gelijktijdig met het uitkomen van de eieren van de patrijzen. ­Precies op tijd dus.’

De verklaring: door de keverbanken kunnen kevers maar ook spinnen overwinteren, de aantallen pieken dan in het voorjaar vroeger.

Het is niet meer dan een verhoging in het land, een keverbank, ingezaaid met een grassen- en bloemenmengsel. ‘Dit microreliëf was vroeger normaal op het boerenland’, zegt Iris van der Arend. En heel simpel weer terug te brengen. ‘Twee rondjes met de trekker en de ploeg zodat je een heuveltje krijgt, dan de zaden er overheen gooien. Dat is alles. Twee jaar geleden was dit nog een normale akker. Vorig jaar zagen we al drie keer zoveel soorten kevers, dit jaar zijn de aantallen enorm gestegen.’ Dat is te zeggen: in de bodemvallen (bussen van jodenkoeken) bij de keverbanken en bloemenblokken vonden de onderzoekers soms wel tien keer zoveel kevers als in 2017. ­Dennis Maas: ‘En iedere keer vinden we weer nieuwe soorten.’

Dat zegt wel wat. En er is meer, aan de overkant van de weg.

Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.