Rubriek Caspar Loopt

Caspar loopt door bijbelgordellandschap in Brabant

Beeld Studio V

Aflevering 246: kun je spreken van katholiek en protestants landschap? En is het ene dan mooier of beter dan het andere? 

In Woudrichem, vestingstadje waar van alles samenkomt. De Waal en de afgedamde Maas gaan hier verder als de Boven-Merwede, Gelderland en Zuid-Holland zijn te zien, maar dit is Noord-Brabant. Vanaf Dalem, aan de overkant van de rivier, had ik weken eerder – voor mijn uitstapje naar Zuid-Limburg – al uitgekeken op het stadje, het zag er aanlokkelijk uit. En het is ook druk bezocht. Wel staan er veel huizen te koop. Ik weet het niet zeker, maar ik vrees dat dit het lot is van veel beschermde stads- en dorpsgezichten: voor je het weet woon je in een openluchtmuseum en kun je op zoek naar een rustiger woonplek.

Een bruggetje over, over de historisch haven. Het ‘nieuwe’ Woudrichem ziet er minder aanlokkelijk uit. Dat geldt nu ook voor de Merwededijk. Het talud is pas gemaaid, aan beide zijden van de dijk ligt het gras drooggeel in het felle zonlicht. Als er wat later was gemaaid dan zou het nu nog relatief groen zijn, bloemrijk zelfs vermoed ik, en het zou wemelen van de insecten.

Zicht op de Waal en de afgedamde Maas vanuit Woudrichem Beeld Caspar Janssen

Dan het land van Heusden en Altena, landbouwgebied, rechte akkers tot waar het oog reikt. Aardappels, suikerbieten, her en der graan, de mais staat al behoorlijk hoog. Kloven in de kurkdroge grond, de verdamping is zichtbaar in de lucht.

Soms denk ik dat er verschil is tussen katholiek en protestants landschap. In dit stukje Brabant zijn de gereformeerden overheersend, dit is bijbelgordellandschap zoals het in mijn vooroordelen is. Nog iets rechtlijniger en strakker dan gemiddeld, geen rommelhoekjes, geen bloemrijke akkerranden, geen fratsen. Hier wordt gezwoegd in het zweet des aanschijns. 

Dat wil niet zeggen dat het katholieke landschap beter is. Het mag dan rommeliger zijn, met her en der een element dat levensvreugde uitstraalt, het is ook het landschap waarin, volgens mijn theorie, in een paar borrels tijd een vergunning voor een megavarkensstal wordt verleend. En waar het met de regels niet zo nauw wordt genomen.

Boven Almkerk klaart het op, het landschap. Hier wel bloemrijke akkerranden, twee molens, een akker met cichorei. Dit ziet er bijzonder uit. Hier moet ik dan ook zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden