ColumnCaspar loopt

Caspar gaat vroeg op pad om de toeristen in Kinderdijk vóór te zijn

Toeristen bij de molens van Kinderdijk. Beeld Caspar Janssen
Toeristen bij de molens van Kinderdijk.Beeld Caspar Janssen

Aflevering 258: Purperreigers houden zich bij de molens in Kinderdijk goed verborgen. Toeristen zijn er in overvloed.

Kinderdijk, de negentien molens, werelderfgoed. En de moderne gemalen, die nog altijd dienen om de Alblasserwaard droog te houden. Behalve nu dan, want om de dijken met de beroemde molens voor verdroging te behoeden pompt het waterschap sinds vorige week water vanuit de Lek het gebied in.

Ik dacht: ik ga vroeg, voordat de toeristenstroom op gang komt. En ik ga naar de Overwaard, aan de oostkant, want daar is het rustiger en er huist een grote kolonie purperreigers, tegen de 150 van de in totaal rond de duizend broedparen in Nederland. Maar de purperreigers houden zich goed verborgen in het riet.

Eenmaal op de Lekdijk zie ik dat er al wel een Viking-cruiseschip aan de rivierkade ligt, klaar om leeg te stromen. De bezoekersaantallen in Kinderdijk zijn de laatste jaren geëxplodeerd, sinds er serieus werk wordt gemaakt van promotie. Vanuit Rotterdam komen de toeristen met de waterbus, ze komen met gewone bussen, met auto’s, met fietsen en dagelijks met cruiseschepen. In NRC Handelsblad las ik onlangs in een mooi verhaal dat molenbewoners – zestien molens zijn gewoon bewoond – moeite beginnen te krijgen met de commercie, het massale ‘aapjes kijken’ en met de drones van bezoekers, die zomaar ineens voor je keukenraam kunnen hangen. Een van de bewoners was gaan terugfotograferen. Zo kwam hij in ieder geval nog in contact met de honderden bezoekers die hij dagelijks tegenkwam.

Caspar Janssen in Kinderdijk. Beeld Renate Beense
Caspar Janssen in Kinderdijk.Beeld Renate Beense

Goed, met de stroom mee, de Middelkade op, tussen de molens door. De boot blijkt allang leeggelopen, de opvarenden – allen Chinezen – zijn uitgelaten aan het fotograferen op de kade. In tien dagen gaat het gezelschap van Amsterdam naar Basel, begrijp ik van een van de reisleiders. Onderweg een druk programma. Ik groet alle toeristen, ze groeten allemaal blij terug. Inmiddels stromen ook Duitsers, Spanjaarden, Brazilianen en Fransen de Middelkade op. Het is negen uur, het wordt een drukke maandag, in het dorp zelf zoeken bezoekers al vergeefs naar een parkeerplaats.

Ik loop terug. Bij Nieuw-Lekkerland zie ik, in een weiland, wel een purperreiger. Die wilde er ook even uit, vermoed ik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden