LezersbrievenMaandag 17 augustus

Carrièreperspectief docenten in de knel

De lezersbrieven van maandag 17 augustus.

Redactie
Een docent in een klaslokaal van College Hageveld in Heemstede Beeld ANP
Een docent in een klaslokaal van College Hageveld in HeemstedeBeeld ANP

Brief van de dag

Docenten die zich verder willen kwalificeren in hun professie zien hun ambities in rook opgaan nu landelijk van meer dan 2.400 aanvragers de lerarenbeurs is afgewezen. Dat de lerarenbeurs dit jaar minder geld in de pot had, werd dit voorjaar bekend, er was geld uitgehaald ten gunste van het opheffen van het lerarentekort in het algemeen. Maar dat de pot al bijna leeg was vanaf het moment dat beurzen konden worden aangevraagd bij DUO, viel onze masteropleiding en de docenten die daaraan wilden gaan deelnemen rauw op het dak.

Midden in de zomervakantie werd aan gemotiveerde docenten meegedeeld dat hun aanvraag was afgewezen. Het gaat daarbij om zeer veel beurzen die niet worden toegekend, omdat het subsidieplafond snel was bereikt.

Dit heeft verregaande gevolgen voor de leraren én de opleidingsinstituten die hier rechtstreeks mee te maken hebben. In het geval van onze beroepsgerichte masteropleiding geldt dat een substantieel aantal van de aankomende eerstejaarsstudenten daardoor afvalt. Dit betekent dat we afscheid moeten nemen van veel studenten met wie voor de zomer intensief is kennisgemaakt. Ook moeten wij als opleiding de roosters volledig veranderen en snijden in de personele inzet van masterdocenten.

Het afwijzen van zo veel aangevraagde lerarenbeurzen en het niet tijdig communiceren van het grote tekort is onverteerbaar. En dát in coronatijd waarin het onderwijs al onder grote druk staat. Wij hebben tijd, energie en middelen ingezet om in deze zware tijden specifieke leslocaties in te richten op het anderhalve meter onderwijs. Voor niets, blijkt nu.

Tijdens de lockdown werden docenten geschaard onder de vitale beroepen. Zij werden geprezen omdat zij met veel inzet en flexibiliteit het onderwijs online draaiende hielden. Als het om investeren in het carrièreperspectief van diezelfde docenten gaat, en daarmee de kwaliteit van het onderwijs in Nederland, koop je daar blijkbaar weinig voor, en dat is zuur.

Marijke de Kok en Barbara Spoel, werkzaam bij Master Begeleidingskunde, Instituut Sociale Opleidingen, Hogeschool Rotterdam

Trappelen

In de hele discussie over de start van de scholen heb ik over één groep te weinig gehoord of gelezen: de leerlingen die zelf bang zijn, bijvoorbeeld om vaders en moeders, broertjes en zusjes, etc. met zwakke gezondheid, te besmetten. Of leerlingen die zelf een zwakke(re) gezondheid hebben.

Het is belangrijk om deze groep ook te horen in de hele discussie hoe we de scholen veilig en verantwoord heropenen. Niet alleen docenten vinden het spannend en soms een beetje eng om weer te beginnen. Dat geldt zeker ook voor deze groep leerlingen. Ik durf te betwijfelen of die hun mening kunnen of durven geven . Of die zelfstandig afstand willen of kunnen houden, Of tegen de groepsetiquette in een mondkapje durven dragen.

Schoolleiders en docenten: heb ook oog en aandacht voor deze groep, niet alle leerlingen staan te trappelen. Ouders: maak het bespreekbaar.

Emile Heussen, docent en lerarenopleider, Amsterdam

Mannetje staan

Met elkaar praten en lezen over seks is leerzaam en gezellig. De Volkskrant publiceert met enige regelmaat mooie artikelen over seks. Prachtig en zeer lezenswaardig. Maar wat mij de afgelopen weken steeds vaker opvalt, is dat alleen vrouwen praten over seks. In de artikelen wordt vaak op een wat lacherige of neerbuigende wijze gesproken over de vermeende onkunde van mannen. Alsof mannen op het gebied van seks veel dan wel alles fout doen, terwijl vrouwen alles direct goed doen.

De mannen komen in de artikelen bijna nooit zelf aan het woord, althans niet in de Volkskrant. Mijn tip: laat mannen ook zelf vertellen over hun ervaringen met seks en met vrouwen (of andere mannen/personen). Op die manier ontstaat er vanzelf een evenwichtiger beeld.

Zowel mannen als vrouwen maken foutjes tijdens hun eerste seksbeleving. Seks kun je samen leren, met elkaar en van elkaar. In respect, zonder direct de ander te veroordelen. Daarom mijn verzoek: graag ook een hoofdrol voor de mannen. Mannen staan net als vrouwen hun mannetje als het over dit onderwerp gaat.

Siep de Haan, Amsterdam

Achtergesteld

Terecht wijst Martin Sommer op de hypocrisie van de verstrekkers van cultuursubsidies. Waar iedereen terecht vol is van de verwerpelijke slavenhandel, wordt voorbijgegaan aan de discriminatie, uitbuiting en pesterijen die het katholieke volksdeel in Nederland tussen ongeveer 1565 en 1853 heeft ondervonden. Men klopt zich graag op de borst over de vrijheid van godsdienst in ons land, echter die vrijheid bestond helemaal niet, althans niet voor katholieken.

Gezien het stopzetten van de subsidie aan schuilkerk-museum Ons’ Lieve Heer op Solder zijn er helaas nog steeds mensen en organisaties die onhebbelijkheden jegens katholieken niet hebben verleerd. Zij die de subsidiepotten beheren moeten zich realiseren dat onder ‘inclusiviteit’ en ‘diversiteit’ niet alleen groepen vallen die nu in de mode zijn, maar ook een aanzienlijk deel van de ‘autochtone’ bevolking van Nederland dat eeuwenlang is achtergesteld.

Janet Ranke, Den Haag

Geldberg

Jammer inderdaad dat het historische Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam de jaarlijkse subsidie van zes ton misloopt. De hoofdstad mag daarnaast echter 54 procent van alle landelijke cultuurgelden savoureren, zo besloot onlangs het Fonds voor de Podiumkunsten. De rijkbedeelde Amsterdammers weten van deze enorme geldberg vast wel een emmertje te scheppen voor Ons’ Lieve Heer op Solder.

Trees Roose, Haren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden