OP HET TWEEDE GEZICHTCarrie Symonds
Carrie Symonds heeft als verloofde van Boris Johnson meer macht dan ze doet voorkomen
Olaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Deze week: alles wijst erop dat Carrie Symonds, verloofde van Boris Johnson, haar wispelturige partner aankan.
Van de Britse relatiedeskundige Luisa Dillner is het boek Waarom vrouwen op foute mannen vallen. Velen hebben al geconstateerd dat Melania Trump die vraag wellicht beter kan beantwoorden dan Dillner. In Groot-Brittannië is gesuggereerd dat Dillner haar licht maar eens moet opsteken bij Carrie Symonds, de First Girlfriend van Boris Johnson, tevens moeder van het jongste Johnson-kind en de eerste ongetrouwde vrouw die 10 Downing Street betrok.
De jongste van mijn twee Britse zwagers goot zijn verbazing over Symonds partnerkeuze in een retorische vraag: wat doet een jonge, succesvolle, hoogopgeleide vrouw naast een vadsige vijftiger met clownshaar zonder aanleg voor monogamie? Mijn jongste zwager is fel anti-Brexit, dus niet helemaal objectief. Typisch is dat diverse officiële en onofficiële exen van Boris Johnson op hem terugblikken als ‘heel leuke man’, wat voor zover bekend geen ex ooit heeft gezegd over Donald Trump, ook niet die vrouw die hem in het pashokje tegenkwam.
Carrie Symonds, in 1988 geboren in een welgestelde katholieke familie en vanaf haar 20ste actief in de Conservatieve Partij, noemt haar huidige grote liefde vrij naar Fozzie Bear van The Muppet Show ‘Bozzie Bear’. Dat een knuffelbeer correctie kan behoeven, leerde de wereld voor het eerst in juni 2019, toen Symonds en Johnson ’s nachts zo luidruchtig ruziemaakten dat de buren de politie belden.
Dat incident maakte en passant duidelijk dat Symonds niet zomaar kan worden bijgezet in de categorie ‘Melania Trump en de vriendinnen van Harry Mens’. De derde Trump-echtgenote snoert zichzelf de mond, de vijfde of zesde Johnsonverloofde uit haar ideeën ongeremd en streeft ernaar die in beleid te vertalen. Dat Boris Johnson het sinds 2018 vaak over ‘dierenrechten’ heeft, is volgens velen rechtstreeks terug te voeren op de affaire met Symonds, die dat jaar begon.
Bij Symonds worden prima politieke instincten vermoed, en het inzicht dat haar verloofde dol is op schijnwerpers en politiek theater, maar op politiek vlak makkelijk van kleur kan verschieten. In zijn politieke leven was hij minstens zo ontrouw als in zijn liefdesleven. Met het idee waarmee hij het bekendst werd, de Brexit, begon hij pas vlak voor het referendum van 2016 te flirten. Deze politicus kan verschillende ideeën en mensen omarmen, als partner kun je concluderen dat hij tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen.
Toen de Britse premier deze maand Lee Cain – een voormalig tabloidjournalist die verkleed in een kippenpak David Cameron een campagne lang lastigviel – wilde benoemen tot stafchef, bezigde Carrie Symonds een equivalent van ‘ben je betoeterd?!’ In een fraaie cartoon voltrok zich tussen de verloofden ongeveer de volgende dialoog: ‘Wat is er met mijn kip gebeurd, Carrie?’ ‘Die was over de datum en is geslacht.’
In het kielzog van de val van ‘kip’ Cain voltrok zich die van ‘kostschoolanarchist’ Dominic Cummings, het brein achter de Brexitcampagne en de afgelopen anderhalf jaar Johnsons belangrijkste adviseur. In het land van de Bard of Avon was het shakespeareaanse antecedent snel gevonden: het is Lady Macbeth die haar echtgenoot aanspoort voor zijn eigen bestwil zijn steun en toeverlaat Banquo de dolkstoot te geven. Met de Macbeths liep het slecht af, echter: het oeuvre van Shakespeare wordt ook bevolkt door sterke vrouwen die zaken in goede banen leiden.
Conservatieve parlementariërs slaakten na Symonds’ banvloek over de kip en het ongeleide projectiel zuchten van verlichting. Het kan zomaar dat in Brussel wordt geanticipeerd op de dag dat ze zegt: ‘Bozzie Bear, is het niet verstandiger als we terugkeren in de EU?’
Meer op het tweede gezicht
Vorige week ging Op het Tweede Gezicht over de Ethiopische premier Abiy Ahmed, die in 2018 de deuren openzette van gevangenissen vol politiek gedetineerden, persvrijheid afkondigde en vrede sloot met Eritrea. In 2019 won hij de Nobelprijs voor de Vrede, in 2020 verkeert zijn land op de rand van een burgeroorlog.
Na een zesweekse oorlog sloten Armenië en Azerbeidzjan onder Russische auspiciën een vredesakkoord, waarin Armenië grote stukken grondgebied moet afstaan die het bijna dertig jaar bezet hield. In Op het tweede gezicht werd uit de doeken gedaan met welk geld de Azerbeidzjaanse dictator Ilham Alijev nieuwe wapens aanschafte. De Armeense premier Nikol Pasjinian lag ook al op de sofa.