ColumnSheila Sitalsing

Calimero wist het allang: als je heel groot bent, dan zit het vaker mee in het leven

Sheila Sitalsing.

Calimero wist het allang, en ook de gewone mensen zijn er inmiddels achter: als je heel groot bent, veel groter dan de rest, dan zit het vaker mee in het leven. Dan ben je al gauw too big to fail. Dan mag je niet getroffen worden door rampspoed omdat er veel te veel mensen afhankelijk van je zijn. Dan schieten de autoriteiten te hulp wanneer het tegenzit, met leningen en steun en ach en wee, en met allerhande privileges.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Daar zijn de kleine mensen steevast boos om, want zij moeten wel gewoon hun eigen risico’s dragen. En dan kun je wel staan uitleggen, als groot bedrijf, dat die kleine mensen hun baan en hun welzijn aan jou te danken hebben, en dat al die steun die uit hun kleine beursjes naar jou vloeit gewoon steun aan henzelf is, en dat ze zonder jou nog in plaggenhutten zouden wonen met negen kinderen in de bedstee. Maar dat is niet aan ze besteed.

Too big to tax bestaat ook. Dat betekent dat je als internationaal opererend bedrijf de autoriteiten de wortel van banen en hoofdkantoren en prestige en ‘Nederland internationaal op de kaart zetten!’ kunt voorhouden. In ruil daarvoor krijg je toegeeflijke belastinginspecteurs en fijne fiscale wetgeving.

De boze kleine mensen noemen dat steevast chantage, en dan kun je wel blijven uitleggen dat je het júíst voor hun bestwil doet, want het straalt toch op ze af, zo’n hoofdkantoor. Maar ook dat is niet aan ze besteed.

Wie too big to tax is, kan net zolang met winsten en verliezen schuiven tussen continenten en tussen dochters en moeders en bastaardkinderen, tot er amper iets te belasten valt.

Ook daar zijn de kleine mensen nijdig over; ze roepen boos ‘Ontduiking!’ En dan kun je wel uitleggen dat je gewoon de wet volgt en dat het onderbuikkoeterwaals is om te reppen van ‘slimme trucjes’, alsof je Hans Klok bent, want jij zegt er toch ook niks van wanneer ze hijgend de hypotheekrenteaftrek aankruisen op hun belastingformulier? Maar dat is evenmin aan ze besteed.

Voortdurend wordt er tegen je opgetrokken namens de kleine mensen. Ditmaal willen ze dat je een deel van je belastingvoordelen afstaat. GroenLinks, de SP en de PvdA kondigden dinsdag aan dat ze een heus wetsvoorstel indienen, om een eind te maken aan de mogelijkheid om verliezen die je in verre buitenlanden hebt geleden op mislukte en beëindigde operaties af te trekken van de winst hier. Dat ging gepaard met de gebruikelijke oorlogskreten in de pers: het mogen verrekenen van buitenlandse verliezen is ‘oneerlijk’, en een ‘slimme truc’, en grote bedrijven ‘ontwijken belasting terwijl jij en ik gewoon belasting afdragen’.

En dan kun je wel uitleggen dat je als groot, internationaal opererend bedrijf nu eenmaal dingen moet uitproberen en dat je de kosten van de risico’s daarvan ergens kwijt moet. En dat kan heus wel bij jezelf, maar dan worden de aandeelhouders kregelig, dus is het buitengewoon prettig dat het bij de Nederlandse staat kan. Dat er logica in zit, geen kleinemensenlogica, maar fiscale logica. Wederom is dat niet aan ze besteed.

En ergens diep in je hart weet je dat de kleine mensen heel misschien gelijk hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden