Opinie Behandeling psychiatrische aandoening

Buurten zitten niet te wachten opmeer ‘bijzondere medemensen’

Het vaker thuis behandelen van mensen met psychiatrische aandoeningen zal tal van problemen opleveren, meent André Daamen.

Het thuis behandelen van mensen met een psychiatrische aandoening zal veel problemen opleveren. Beeld ANP

Drie psychiaters pleitten (‘Verwarde mens is niet hetzelfde als psychiatrisch ­patiënt’, O&D, 21 november) tegen de aanbevelingen van het Schakelteam ‘Personen met verward gedrag’, waarvan Onno Hoes voorzitter was. Volgens hen is het percentage psychiatrische patiënten in de groep ‘verwarde personen’ verwaarloosbaar. Het grote aantal E33-meldingen bij de politie bestaat vooral uit mensen met dementie, overlastgevers, burenruzies, huiselijk geweld, agressie, overmatig alcohol en drugsgebruik. Armoede, verslaving en verstandelijke beperking spelen ook een rol.

Combinatie

De drie vergeten dat het meestal gaat om een combinatie van die factoren. Dak- en thuislozen hebben vaak ook te maken met armoede, schulden, verslavingen en juist óók psychiatrische problemen. De overlast of narigheid met buren idem dito. Alleen wordt de psychiatrische kant bij deze verwarde personen niet als voorliggend gezien. Op de voorgrond staat vaak de verslaving, het niet innemen van medicijnen, luidruchtigheid en agressie. Als iemand onder invloed is, komt de crisisdienst niet eens om te beoordelen.

De psychiaters weten ook dat achter een verslaving vaak een depressie schuilt of een psychosegevoeligheid die met drugs getracht wordt te verbloemen. Behandel de verslaving en de psychiatrische aandoening treedt op de voorgrond.

Uitgekleed

Het niet opnemen van mensen met psychiatrische aandoeningen en deze vooral thuis behandelen en begeleiden, zoals de nieuwe wet beoogt, zal veel meer problemen opleveren dan meer administratieve last voor psychiaters. De afbouw van 30 procent bedden in psychiatrische klinieken en in het Beschermd Wonen is niet gecompenseerd met omgekeerd evenredige investeringen in goede ambulante behandeling en begeleiding: het was een immense bezuiniging. Er is dus onvoldoende capaciteit, die groter wordt. De dagbesteding voor mensen met psychiatrische problemen is bijna uitgekleed. De wijken zitten niet te wachten op meer ‘bijzondere medemensen’. Bijna 60 procent van de psychiatrische patiënten die zelfstandig wonen kampen met eenzaamheid, isolement, pest- en treitergedrag van buurtbewoners tot mishandeling en uitbuiting. Een andere kant van de medaille die men in de academische psychiatrie tegenkomt.

Tot slot negeren de drie de recente geweldsincidenten door falende psychiatrische zorg, en van een systeem waarin die is gegoten. Met als gevolg een vermoord echtpaar in de bioscoop in Groningen en een doodgeschoten verwarde vrouw in Alkmaar. In beide gevallen was een procedure voor gedwongen opname met rechterlijke machtiging in gang gezet. Te laat. Dit zijn verhalen met louter slachtoffers, omdat de nodige gedwongen zorg te laat was ingezet.

André Daamenadviseur zorg in de langdurige ggz, Boxtel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden