Commentaar

Bussemakers opmerking is een verkeerd signaal

Minister Bussemaker wil vwo'ers ontmoedigen voor de universiteit te kiezen. Dat is een verkeerd signaal.

Jet Bussemaker. Beeld anp
Jet Bussemaker.Beeld anp

Het irriteert minister van Onderwijs Jet Bussemaker dat 'iedereen altijd maar hogerop wil'. 'Met een vwo-diploma wil iedereen naar de universiteit.' Ze probeert manieren te vinden om studenten te ontmoedigen de hoogste vorm van onderwijs te kiezen. Daarom wil ze combinatiestudies maken. Studenten van de hogeschool kunnen dan tegelijkertijd vakken volgen op de universiteit. Dat zou vwo'ers moeten aansporen om voor het hbo te kiezen.

Onderwijs op universiteiten schiet tekort

Het is een antwoord van de minister op de opstand in de academische wereld van dit voorjaar. Waarbij haar analyse dat het onderwijs op universiteiten tekort schiet wijd en zijd wordt gedeeld. Colleges zijn te massaal, de docenten zijn meer bezig met onderzoek dan met het onderwijs en ook zijn veel opleidingen te eenzijdig op een wetenschappelijke carrière gericht. Daarnaast klagen studenten over het erbarmelijke academische klimaat en het lage niveau van de universitaire opleiding.

Inderdaad steeg het aantal studenten op de universiteiten: van 166 duizend in 2000 tot 253 duizend nu. Maar dat zou iedere minister van Onderwijs, en zeker een van sociaal-democratische huize, toch prachtig moeten vinden: de ambitie van elk individu zichzelf optimaal te ontwikkelen?

Arbeidsmarkt

Daarnaast getuigt Bussemakers opmerking van weinig oog voor de situatie op de arbeidsmarkt. Nog steeds geldt nou eenmaal: hoe hoger je opleiding, hoe meer kans je hebt een goede baan te vinden. Juist nu veel banen in het middensegment van de arbeidsmarkt verloren dreigen te gaan. Nu oproepen niet voor het hoogst haalbare te gaan is een verspilling van talent, wat zowel in sociaal als in economisch opzicht een kwalijke zaak is. Zeker zolang Nederland pretendeert een kennisland te zijn.

Bussemaker heeft wel degelijk een punt dat de enorme toename van het aantal studenten ten koste is gegaan van de kwaliteit van het universitaire onderwijs. Maar vwo'ers aanmoedigen voor het hbo te kiezen, is een schijnoplossing. In plaats van zich zorgen te maken over het feit dat 'iedereen altijd maar hogerop wil', kan Bussemaker zich beter uitsluitend richten op de verbetering van het niveau van zowel hbo-opleidingen als universitaire opleidingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden