Bussemaker: verdeel posten in nieuw kabinet 50/50 onder mannen en vrouwen

Het is 'niet meer van deze tijd' dat premier Rutte de man-vrouwverdeling in zijn toekomstige kabinet een bijzaak noemt. Bekwame vrouwen 'zijn er overal, ook in de VVD. En als je ze daar niet kunt vinden, dan absoluut daarbuiten'.

Afzwaaiend minister van OCW Jet Bussemaker. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Afzwaaiend minister van OCW Jet Bussemaker.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dit zei afzwaaiend minister Jet Bussemaker (OCW) zondag in een afscheidsinterview in de Rode Hoed, tijdens het maandelijkse debat van de Volkskrant. De PvdA'er reageerde op een uitspraak die Rutte donderdag deed. De premier zei er niet naar te streven in het kabinet-Rutte III evenveel vrouwen als mannen op te nemen. 'Mijn streven is de beste mensen te vinden. De verdeling man-vrouw is secundair.' Rutte benadrukte wel dat hij als VVD'er sprak, en dat CDA, D66 en ChristenUnie er wellicht anders over denken.

Bussemaker ervoer Ruttes opmerking als een dolkstoot in de rug. Ze wees op de vrijdag door haar en VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer gepresenteerde 'Topvrouwendatabase', waarin 'veertienhonderd vrouwen zitten met fantastische capaciteiten'. Bussemaker riep Rutte op om de ministers- en staatssecretarisposten in het nieuwe kabinet '50/50' te verdelen. Bij het aantreden van het nu demissionaire kabinet-Rutte II was de man-vrouwverdeling 65 om 35 procent.

In een terugblik op haar ministerschap noemde ze de hoge werkdruk in het onderwijs een van haar 'grote frustraties'. 'Een van de dingen waar ik niet goed in geslaagd ben is om de werkdruk te verlagen.' Basisschoolleraren gingen anderhalve week geleden in staking uit onvrede over hun salarissen en de hoge werkdruk. Als belangrijke oorzaak voor dat laatste noemen leraren de sterk toegenomen administratieve rompslomp, zoals het feit dat ze minutieus verslag moeten doen van de ontwikkeling van pupillen. Bussemaker erkende het probleem, maar meende wel dat het probleem deels bij de scholen zelf ligt. Scholen houden er soms strengere regels op na dan de Onderwijsinspectie nodig acht.

Na het interview gingen historicus Geerten Waling, AD-chef economie Sandra Phlippen, migratieonderzoeker Jan van de Beek en politicoloog Tom van der Meer in debat over het regeerakkoord. Phlippen sprak van een 'technocratisch akkoord', vol 'stapjes in de juiste richting, maar wat ontbreekt is passie'. Als voorbeeld noemde ze het verkleinen van de ongelijkheid tussen werknemers met vaste of juist onzekere contracten. Zo krijgt iedereen voortaan vanaf dag 1 van zijn contract recht op een transitievergoeding, niet pas na twee jaar.

Van de Beek ziet een 'omslag' in het denken over vluchtelingen. Het besef is volgens hem doorgedrongen dat je niet 'ongelimiteerd solidair' kunt zijn. Als voorbeeld noemde hij de aangekondigde maatregel dat vluchtelingen de eerste twee jaar in Nederland geen recht meer hebben op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand.

Historicus Waling noemde het plan om het raadgevend referendum af te schaffen 'antidemocratisch'. Politicoloog Van der Meer was daar tweeslachtiger over. 'Het referendum is de redding noch de bijl aan de wortel van de democratie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden