OpinieCoronacrisis

Burgemeesters Europese steden: maak niet dezelfde fout als na de crisis in 2008

Hoe moet de coronacrisis financieel worden opgevangen? Er moet niet zwaar worden bezuinigd en solidariteit moet onze drijfveer zijn, betogen de burgemeesters van Barcelona, Parijs, Milaan en Amsterdam.

Ada ColauAnne HidalgoGiuseppe Sala en Femke Halsema
Burgemeester Halsema fietst om half zeven 's avonds over een doods Rembrandtplein van stadhuis naar ambtswoning. Beeld Thomas Schlijper
Burgemeester Halsema fietst om half zeven 's avonds over een doods Rembrandtplein van stadhuis naar ambtswoning.Beeld Thomas Schlijper

De Europese steden volgen de onderhandelingen die nu plaatsvinden in de Eurogroep met scherpe aandacht en grote bezorgdheid. Het resultaat van deze onderhandelingen, en daarmee de weg uit de sociale en economische noodsituatie die de pandemie in Europa veroorzaakt, zal mede onze toekomst bepalen. Wij zien het besluit van de Eurogroep om een financieel hulppakket in te zetten van 500 miljard euro dan ook als een teken van vooruitgang. Een belangrijke eerste stap, die zicht biedt op een nieuwe, betere toekomst.

Maar de omvang van deze crisis betekent dat er nog meer belangrijke beslissingen moeten worden genomen, die een directe weerslag zullen hebben op onze steden. Daarom willen wij, de steden, dat onze stem gehoord wordt en willen we de volgende overwegingen delen met de Europese instellingen.

Ten eerste zien wij de crisis van 2008 en de zware bezuinigingsmaatregelen die erop volgden als een belangrijke les. Doordat de wil ontbrak om een sociale oplossing te vinden op de crisis van toen verzwakten onze publieke diensten, liet het economisch herstel lang op zich wachten en ontstond er grotere sociale ongelijkheid. Hier betalen we nu nog steeds de prijs voor. In de steden merkten we van dichtbij wat hiervan de gevolgen waren, doordat wij zorgden voor de kwetsbaren in de maatschappij en zagen hoezeer men leed onder de bezuinigingen. Terwijl de publieke diensten nu een heldhaftige prestatie neerzetten bij het bestrijden van de pandemie wordt duidelijk dat hen niet genoeg middelen ter beschikking staan, vanwege het bezuinigingsbeleid. We moeten nu niet opnieuw deze gefaalde formule aanwenden.

Solidariteit

Ten tweede verzoeken wij om, met alles wat erop het spel staat in deze onderhandelingen, de principes van solidariteit en samenwerking overeind te houden. Als steden hebben we veel ervaring met samenwerking, die we hebben geïntensiveerd tijdens deze gezondheidscrisis. We weten uit ervaring dat juist in tijden van crisis eenheid, solidariteit en samenwerking essentieel zijn. Meer dan ooit is het noodzakelijk dat u deze principes in ere houdt.

Ten derde vragen wij, aangezien de Europese burgers zich als eerste wenden tot de steden wanneer zij in noord verkeren, dat de EU ons directe toegang garandeert tot een deel van de structurele fondsen die de Europese Commissie heeft vrijgegeven ter bestrijding van de pandemie en de gevolgen daarvan. Daarbij verzoeken wij om aan de toekenning van fondsen geen bezuinigingseisen te verbinden. De weg uit deze crisis zou ook een versterking van lokale macht met zich mee moeten brengen, en een directere relatie met de Europese overheid.

Ten vierde, om een sneller economisch herstel te bewerkstelligen dan we hebben gezien na de crisis van 2008, onderstrepen wij met klem het belang van het delen van de kosten voor deze hersteloperatie tussen het noorden en het zuiden van Europa, in solidariteit met alle inwoners van Europa. Wij zijn ervan overtuigd dat we nu prioriteit moeten geven aan het bieden van kredieten tegen lage kosten en financiering, zodat onze publieke diensten zich kunnen herstellen en versterken, onze bedrijven weer kunnen groeien en de werkgelegenheid snel weer aantrekt.

Sterk Europa

Wij zijn Europese en Europees gezinde steden en wij vertrouwen erop dat de Europese autoriteiten er ditmaal wel in zullen slagen om de situatie op de juiste manier het hoofd te bieden. Europa heeft nu de kans om een krachtige boodschap te sturen aan alle burgers: tegen onverdraagzaamheid, tegen strenge bezuinigingen, voor een sterker Europa, met meer solidariteit, dat zich inspant om een solidaire weg uit de crisis te vinden, dat luistert naar de steden en hen beschermt en bijstaat bij de enorme uitdagingen die nog in het verschiet liggen.

Wij bieden de Europese instellingen de volledige samenwerking van onze steden bij het ontwikkelen van sociaal beleid, zodat niemand door deze crisis achterblijft in sociaal of economisch opzicht. Wij zullen de beste bondgenoten zijn voor een sociaal antwoord op deze crisis, als wij ook op steun van Europese instellingen kunnen rekenen en als de maatregelen de economie ten dienste stellen van de burger.

Ada Colau, burgemeester van Barcelona

Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs

Giuseppe Sala, burgemeester van Milaan

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden