Burgemeester vertoont onverantwoordelijk gedrag

Job Cohen had zijn vertrek netjes moeten regelen

'Ik moet hiervoor een offer brengen dat mij zwaar valt: ik treed vandaag terug als burgemeester van Amsterdam.' Dat waren de woorden van Job Cohen tijdens zijn speech. Weglopen voor je verantwoordelijkheden als burgemeester een offer? Terwijl de gemeenteraad aan het formeren is, de kosten voor de Noord-Zuidlijn inmiddels zijn verdriedubbeld en de gemeente tot en met 2014 voor 620 miljoen euro moet bezuinigen, heeft de stad Amsterdam net geen behoefte aan een abrupt vertrekkende burgervader. Een zeer onverantwoordelijke actie die een burgemeester van Amsterdam onwaardig is.

Beste
Geïrriteerd bekeek ik de persconferentie van Cohen. Het was op dat moment niet de burgemeester van Amsterdam die een toespraak aan het houden was, maar een PvdA'er die flinke propaganda aan het verkondigen was waarom juist zijn partij de beste was. Harde taal waarvan ik had gehoopt dat hij die ook meer uitsprak in de afgelopen drie jaar dat ik de Amsterdamse politiek van dichtbij volg.

Dat was echter niet mijn grootste ergernis. Mijn grootste ergernis is dat juist op een moment dat Amsterdam zijn burgervader het hardste nodig heeft, de stad wordt verlaten door diezelfde burgervader. Partijpolitiek is blijkbaar belangrijker dan de verantwoordelijkheid die het burgemeesterschap met zich meebrengt.

Er zijn nota bene formatiebesprekingen gaande voor een nieuw college van Burgemeester en Wethouders. Laat die burgemeester nu net ontbreken. Degene die de taken van burgemeester nu tijdelijk op zich moet nemen is Lodewijk Asscher. Asscher is op dit moment de leider van de PvdA in Amsterdam. Daarnaast is hij ook nog eens wethouder voor financiën, economische zaken, onderwijs, jeugd en inburgering. Portefeuilles die heel belangrijk zijn voor Amsterdam en die sowieso een grote rol gaan spelen in de toekomst van Amsterdam.

Ervaring
De ervaring die Asscher op deze gebieden heeft opgedaan, gaan nu deels verloren in de onderhandelingen omdat Asscher – als vervanger van de burgemeester – zich nu immers boven de partijen moet opstellen en geen blijk mag geven van partijdigheid. Dat gaat erg moeilijk als je je bedenkt dat nog geen maand geleden diezelfde Asscher flink campagne voerde voor de PvdA in Amsterdam terwijl Cohen zich als (onpartijdige) burgervader netjes op de achtergrond hield.

Van die onpartijdigheid is nu weinig meer zichtbaar. Waarom vertrekt Cohen zo plotseling? Had hij zijn vertrek niet kunnen afbouwen of op z'n minst hebben gewacht totdat er weer een nieuw bestuur in Amsterdam aangetreden was? Cohen kon immers sowieso wachten op het congres van de PvdA aangezien hij nog niet eens gekozen is als lijsttrekker van die partij. Het verbaast me daarom dat hij zo abrupt vertrekt, terwijl hij bijna zeker is van een verkiezing als lijsttrekker en dus nauwelijks reclame voor zichzelf hoeft te maken tijdens het congres.

Jammer, de burgemeester van mijn stad laat partijbelangen blijkbaar zwaarder wegen dan het op orde krijgen van de zaken van een stad die op dit moment in een (financiële) crisis zit en een gerespecteerde leider kan gebruiken. Cohen had zijn vertrek netjes moeten regelen. Dat hoort bij de verantwoordelijkheden die bij zijn functie horen. Er was nog enigszins respect voor Job Cohen, maar door Amsterdam zo plotseling te verlaten omdat het premierschap in het verschiet ligt, schiet deze Amsterdammer in het verkeerde keelgat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden