OpinieCommentaar

Burgemeester Halsema wordt de grootste blikvanger in het GroenLinks-experiment

Veel hangt voor Femke Halsema af van de behendigheid waarmee ze haar scherpe profiel afschudt.

Raoul du Pré
Femke Halsema tijdens het benefietgala Het AmsterdamDiner in AFAS Live.  Beeld ANP
Femke Halsema tijdens het benefietgala Het AmsterdamDiner in AFAS Live.Beeld ANP

Is Femke Halsema de gedroomde burgemeester van Amsterdam? Het probleem van de vraag is dat die zich pas laat beantwoorden zodra ze het een tijdje is. Vraag maar aan voorgangers als Ed van Thijn, Job Cohen en Eberhard van der Laan. Een burgemeester heeft vlieguren nodig om het hart van een stad te veroveren. Wie op belangrijke momenten de juiste woorden vindt, komt al een heel eind. Kijk naar Ahmed Aboutaleb, die in 2009 ook weerstand opriep maar nu al lang door Rotterdam is omarmd.

Het voordeel van de baan is dat de politiek gevoelige onderwerpen meestal op het bord van de wethouders liggen. Een handige burgemeester heeft alle ruimte om hoog boven de partijen te blijven hangen. Het is niet voor niets dat zowel Aboutaleb als Van der Laan in populariteitspolls rond de laatste verkiezingen beter scoorde dan vrijwel alle landelijke lijsttrekkers.

Halsema’s benoeming is zeker markant. De eerste vrouw in de hoofdstad, de eerste niet-PvdA’er sinds mensenheugenis en inderdaad voorzien van relatief weinig bestuurlijke ervaring.

Dat zorgt voor openlijk beleden koudwatervrees in en rond het stadhuis: zal het wel gaan zo? Alsof Bram Peper meer bestuurlijke ervaring had toen hij op zijn 42ste Rotterdam onder zijn hoede kreeg. Rob van Gijzel deed zijn ervaring net als Halsema vooral op in de Tweede Kamer en groeide uit tot een populaire burgemeester van Eindhoven. Bovendien brengt Halsema wel andere kwaliteiten mee. Over haar welsprekendheid en politieke gevoel hoeft niemand zich zorgen te maken.

Veel hangt voor Halsema nu af van de behendigheid waarmee ze het scherpe politieke profiel van zich afschudt dat ze opbouwde als leider van GroenLinks – een partij die sowieso aan een geheel nieuwe fase begint nu ze in heel het land opeens een heel leger wethouders op de been moet brengen. Na een kwart eeuw aan de zijlijn wil de partij laten zien dat ze verantwoordelijkheid kan dragen.

Burgemeester Halsema is vanaf nu de grootste blikvanger in dat experiment. Haar benoeming maakt in alle opzichten nieuwsgierig.

Voor Femke Halsema komt in Amsterdam alles samen

Toen haar naam voor het eerst viel als mogelijke opvolger van Eberhard van der Laan, kreeg Femke Halsema van alle kanten harde kritiek. Toch wordt zij de nieuwe burgemeester van de hoofdstad. In het logge Amsterdamse stadhuis wacht haar een zware taak, maar de functie heeft álles waar Halsema al jaren gepassioneerd mee bezig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden