Burenruzie op Ronald Reaganlaan 81 t/m 89

Met muziek, speeches, een overvliegende F-18 straaljager en 21 saluutschoten uit een kanon herdenkt Amerika op 6 februari de geboortedag van haar 40ste president. Het is dan precies honderd jaar geleden dat Ronald Reagan in Tampigo, Illinois, ter wereld kwam, waarbij zijn vader volgens de overlevering de legendarische woorden sprak: ‘He looks like a fat little Dutchman. But who knows, he might grow up to be president some day.’


Ronald Reagan is het schoolvoorbeeld van een president die bij leven impopulairder was dan erna. In de jaren tachtig hoefde je geen verstokte anti-Amerikanist te zijn om te beweren dat hij een omhooggevallen B-acteur was, eentje die in het Witte Huis reeds de eerste tekenen van Alzheimer vertoonde, blijkens zijn frequent getoonde onvermogen inhoudelijk antwoord te geven op persvragen. Tallozen, in de VS en ver daarbuiten, dachten er zo over.


In het politiek sterk verdeelde Amerika is dat oude vooroordeel intussen goeddeels verdampt. Sinds tien jaar staat Reagan er solide in de top-10 van beste Amerikaanse presidenten aller tijden. Dat is sinds Kennedy geen andere president gelukt. Alom wordt erkend dat ‘The Great Communicator’, zoals een van Reagans bijnamen luidde, als geen andere tijdgenoot de gevoelens van zijn natie kon verwoorden. Bij voorbeeld na het drama met het exploderende ruimteveer Challenger.


Zijn fans dichten hem in één adem de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog toe. Over de geheime wapendeals met Iran, de militaire en financiële steun aan rechtse rebellen in Nicaragua en de aanvankelijke veroordeling van Reagans Nationaal Veiligheidsadviseur John Poindexter, hoor je hen niet.


‘Een wereldleider van Reagans formaat verdient in Den Haag, de internationale hoofdstad van Vrede & Recht, een straatnaam’, vindt daarom de lokale VVD-fractieleider Boudewijn Revis (36). Hij is blij dat zijn partijgenoot, wethouder Sander Dekker, zijn voorstel daartoe met een positief advies voorlegt aan de stedelijke dienst die in Den Haag over de benaming van straten en pleinen gaat.


Maar GroenLinks-raadslid Inge Vianen (35) vindt het VVD-voorstel drie keer niks. ‘Je moet een straat niet vernoemen naar iemand die omstreden is. Reagan heeft heel veel oorlogen gesubsidieerd. Neem dan zijn voorganger Jimmy Carter, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.’


Carter maakt voorlopig geen kans, want je moet dood zijn, wil je in Den Haag een straatnaam krijgen, tenzij je lid bent van de Koninklijke Familie. ‘Het zou mooi zijn als we in 2014, tien jaar na Reagans dood, zijn straatnaambord kunnen onthullen’, droomt Revis hardop. Een nieuwe uitvalsweg naar het knooppunt van de A13 en de A4 komt wat hem betreft in aanmerking. Ook een verkeersader nabij het World Forum, waar de internationale instellingen clusteren, zou mooi zijn. Maar dan moet je een bestaande straatnaam wijzigen en dat is een recept voor sores, weet Revis.


De afwijzende reactie van GroenLinks op zijn voorstel toont volgens hem aan dat die partij ‘nog heel erg in die oude groef van de jaren tachtig zit’. Vianen vindt dat laatste klinkklare onzin. ‘Ik ben veel te jong voor die reflex’, zegt ze. ‘Ik was 6 jaar toen Reagan president werd. Het politieke klimaat van de jaren tachtig heb ik niet bewust meegemaakt.’


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden