Brussen vs. Von der Dunk over de kunstsubsidies

De organisator van Lowlands is als een straalverwend ventje dat twaalf koekjes eist van zijn ouders zonder dat hij heeft leren beargumenteren waarom hij daar recht op heeft, schrijft Bert Brussen. Volgens Thomas von der Dunk zou rechts Nederland identiek reageren als de miljonairsvillasubsidie tot het niveau van 2009 wordt teruggebracht.

Publiek gaat uit z'n dak tijdens het optreden van de Syrische volkszanger Omar Souleyman in de X-Ray zaterdag op de tweede dag van Lowlands.Beeld anp

Bert Brussen:
Het terugdraaien van het kunst- en cultuurbudget naar het niveau van 2005 blijft de gemoederen bezighouden. Na een Mars voor de Kunsten en een 'dichter des vaderlands' die heel poëtisch niet verder kwam dan gekozen volksvertegenwoordigers uitschelden, was het vorige week op Lowlands weer raak. De organisator van Lowlands stuurde alle 55.000 festivalbezoekers een mailtje met daarin het verzoek PVV-fractiemedewerkers per e-mail te spammen.

Vooral de motivatie voor deze spamoproep spreekt boekdelen: 'Muziek en cultuur in de volle breedte verzoent en verbindt. Daar kunnen de Hofnar van Prins Carnaval van Kleingeesterveen en zijn marionettenkabinet nog veel van leren, dus laten we ze een wijze les mailen.'

Laten 'we' nu gelijk maar een wijze les terugmailen:
Na jarenlang ongegeneerd uit de huishoudruif te hebben gegeten, te weten twaalf koekjes per dag, blijken de koekjes op en moet het kleine ventje op rantsoen. In plaats van twaalf koekjes per dag krijgt hij nog maar één koekje. Zoals alle andere kinderen moet ook het kleine ventje leren genoegen te nemen met een modale hoeveelheid koekjes. Straalverwend als het ventje is, wordt hij woest en eist hij stampvoetend zijn twaalf koekjes, zonder dat hij eerst heeft leren beargumenteren waarom hij wel recht heeft op extra koekjes en andere ventjes niet.

Als zijn moeder hem zegt dat koekjes worden betaald door pappa en mamma, brult het ventje dat pappa en mamma toch gewoon gratis geld uit de muur kunnen halen? Agressief begint het ventje mamma uit te schelden 'Hobbit! Halve zool! Hofnar! Kleine geest! Bruinhemd! Moraalloze schreeuwer!' en dreigt met het einde der tijden als hij nu alsnog geen twaalf koekjes krijgt.

Minzaam glimlachend denkt zijn moeder: 'Over een paar jaar, als je volwassen bent, ben je blij dat je hebt leren overleven met één koekje en kun je niet meer begrijpen dat je ooit zo'n stampij maakte om wat extra koekjes.'

Thomas von der Dunk:
Dat de verkleutering van het taalgebruik in GeenStijl-kring epidemische vormen heeft aangenomen, was zelfs tot de niet-gebruikers van die pubersite doorgedrongen, maar het lijkt mij niet noodzakelijk daarmee nu ook de Volkskrant-lezer te confronteren.

Ter zake - voorzover er enige zaak in deze 'wijze les' steekt. Wat namelijk allereerst opvalt, is de obsessieve afkeer die daaruit spreekt van alles wat niet direct aanwijsbaar nut heeft, ofschoon juist dát natuurlijk niet van die taalkundige verkleutering valt los te zien. Kleuters vermogen namelijk niets te waarderen dat hun directe materiële behoeftebevrediging te boven gaat.

Inzake die zaak zelf kan ik met één alinea volstaan: het gaat er niet om dat er óók op cultuur wordt bezuinigd, het gaat erom dat er bovenmatig op cultuur wordt bezuinigd - en wat de PVV betreft met de niet verheelde kleuterintentie dat er zo lekker iets kapot kan worden gemaakt.

Het is deze rancune jegens de culturele elite, die ook spreekt uit de jongste poging Rob Riemen het zwijgen op te leggen, die de PVV regelrecht tot geestelijk erfgenaam van völkisch Rechts uit het Interbellum stempelt: een constatering die tot het grote taboe van deze tijd is uitgegroeid, omdat dan direct die vaste falanx van demoniseringsdemagogen in actie komt (ook nu vast weer), waardoor beschaafd Nederland zich al veel te lang laat intimideren.

Ik ben overigens benieuwd hoe men ter rechterzijde zou reageren, als men de miljonairsvillasubsidie tot het niveau van - nee, niet 2005, laten we coulant zijn: 2009 - zou terugbrengen. Ik kan het u nu al voorspellen: volstrekt hysterisch. En vast op dezelfde kleutertoon, omdat De Telegraaf-kiezer geen andere begrijpt.

Op zo'n bescheiden reductie kwamen namelijk de voorstellen van de linkse partijen bij de kabinetsformatie neer. Die waren toen voldoende voor een spamachtige hoeveelheid opgewonden mailtjes van VVD-leden, wat in Rutterechts resulteerde en daarmee in het voor 'normaal' verklaren van een gedoogpartner wiens ranzige retoriek en denktrant inmiddels al één Noorse volgeling tot het plegen van een massamoord heeft geïnspireerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden