Commentaar

Brussel moet Hongarije met zijn anti-homowet nu echt de duimschroeven aandraaien

Tijdens het diner van Europese regeringsleiders zal de Hongaarse premier Orbán donderdagavond scherp worden aangesproken op de recente Hongaarse anti-homowet, zo hebben premier Rutte en andere leiders aangekondigd.

Protest tegen Anti-lhbti-wet Hongarije bij het Homomonument in Amsterdam. Beeld Joris van Gennip
Protest tegen Anti-lhbti-wet Hongarije bij het Homomonument in Amsterdam.Beeld Joris van Gennip

Eens te meer blijkt dat voetbal wel degelijk iets met politiek te maken heeft. Het protest tegen de Hongaarse anti-homowet werd aangewakkerd door de controverse rond de Allianz Arena in München. De gemeente München wilde het stadion tijdens de wedstrijd Duitsland-Hongarije verlichten in de regenboogkleuren, de Uefa stond dit niet toe.

De massale steun voor de actie, ook van een conservatieve politicus als de Beierse premier Söder, laat zien hoe groot de Europese consensus over lhbti-rechten is, en hoezeer Hongarije zich heeft afgezonderd van die hoofdstroom met een wet die ‘propaganda’ voor homoseksualiteit en geslachtsverandering in het bijzijn van minderjarigen verbiedt.

Mensenrecht

De Uefa had de actie daarom moeten toestaan. Lhbti-rechten vormen geen politieke kwestie waarover de meningen sterk verschillen, maar een mensenrecht waarover grote overeenstemming bestaat. In een liberale democratie heeft ieder individu het recht om te zijn wie hij wil zijn.

Hongarije werpt tegen dat Europa het liberalisme wil opleggen als dwingende eenheidsgedachte. Maar de Europese Unie is ook een waardengemeenschap. Wie er lid van wil zijn moet pluralisme als een van de belangrijkste waarden onderschrijven. Europa verbiedt de Hongaren niet om christelijk of conservatief te zijn. Zij mogen zijn wie zij willen zijn, zolang zij anderen dat recht maar niet ontnemen. Juist Hongarije probeert het pluralisme in hun eigen land om zeep te helpen, onder meer door homo’s en andere seksuele minderheden te stigmatiseren en door de media van de oppositie het zwijgen op te leggen.

Ook Duitse druk

De EU heeft Hongarije vaak voorzichtig aangepakt. Veelal trapte Duitsland op de rem, in het bijzonder de christendemocraten. Nu legde de Duitse christendemocratische voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, een scherpe verklaring af. Hopelijk is het een teken dat het geduld van Europa met Hongarije opraakt.

Brussel moet Orbán de duimschroeven aandraaien. Wereldwijd wordt de liberale democratie bedreigd door autoritaire vijanden. Een weerbare democratie gelooft in haar eigen waarden en zorgt ervoor dat zij in eigen huis worden nageleefd.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden