Opinie Carlijne Vos

Brussel moet de Europese burger overtuigen dat de EU nut heeft

Brussel moet vertrouwen zien terug te winnen om de belangrijkste EU-pijler terug te vinden: solidariteit.

Lega-leider Salvini bij een persconferentie op 27 mei. ‘De overwinningen van Lega-leider Salvini in Italië, Marine Le Pen in Frankrijk, Nigel Farage in Groot-Brittannië en de nationalistische conservatief christelijk bewegingen in Hongarije en Polen laten zien dat de anti-Europese geest nog lang niet terug in de fles is.’ Beeld EPA

De uitslag van de verkiezingen is door EU-voorstanders opgevat als aanmoediging. De gevreesde megawinst van rechts-nationalisten en eurosceptici viel mee en meer burgers dan verwacht kwamen opdraven om hun stem vóór uit te brengen. Het ‘bewijs dat de Europese democratie levend en wel is’, jubelde de Commissie.

Ondanks het verlies van de meerderheid van de christen-democraten en de sociaal-democraten in het parlement, blijft het pro-Europese midden goed vertegenwoordigd door de winst van de Groenen en de liberalen. De wil tot constructieve samenwerking tussen deze vier partijen zal hopelijk worden gewaarborgd door de dreiging vanuit de versplinterde anti-Europese flanken.

Een zege voor extreem-rechts bleef uit, maar de groei van het populisme en nationalisme in Europa gaat onverminderd door. De overwinningen van Lega-leider Salvini in Italië, Marine Le Pen in Frankrijk, Nigel Farage in Groot-Brittannië en de nationalistische conservatief christelijk bewegingen in Hongarije en Polen laten zien dat de anti-Europese geest nog lang niet terug in de fles is.

Voor het parlement en de nieuwe Europese Commissie ligt er daarom een belangrijke taak om de Europese burger te overtuigen van nut en noodzaak van de Europese Unie. De financiële crisis en de migratiecrisis hebben ernstige schade toegebracht onder de belangrijkste pijler van de Europese samenwerking: solidariteit. Toenemend nationalisme en vreemdelingenangst is het resultaat.

Nu moet Brussel het vertrouwen zien terug te winnen en zich laten gelden op de thema’s die alle Europese burgers aangaan: veiligheid, stabiliteit, arbeidsmarkt en bescherming van het klimaat en de rechtsstaat. De wereld om Europa staat niet stil. Oude bondgenoten als de VS en Turkije vervreemden zich, de economische voorsprong van China is al nauwelijks meer in te lopen en aan de randen van Europa is de politieke stabiliteit ver te zoeken.

Die ontwikkelingen vragen om een verenigd en daadkrachtig Europa. De eerste testcase voor het nieuwe parlement wordt de verdeling van de Europese topposities. Hoe eerder het spel om de banen voorbij is, hoe eerder daadkracht kan worden getoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden