OPINIEBrief aan minister Grapperhaus

Brief aan Grapperhaus: Uw traan was onnodig, uw huwelijk had moeten worden uitgesteld

Antoinette Stille
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Geachte heer en mevrouw Grapperhaus,

Allereerst van harte gefeliciteerd met uw huwelijk. Een huwelijk met een behoorlijke nasleep. Ik lees net in de krant dat uw traan, meneer Grapperhaus, uw positie uiteindelijk heeft weten te redden. Een bijzondere en goed getimede traan. Een traan die niet nodig was geweest.

Het was namelijk heel eenvoudig geweest om deze hele rel te voorkomen. Gewoon door datgene te doen wat duizenden andere bruidsparen ook hebben moeten doen door alle opgelegde coronamaatregelen.

Ik zal me even voorstellen: ik ben Antoinette Stille, ik ben trouwambtenaar en heb mijn trouwseizoen in een groot zwart coronagat zien verdwijnen. Ik wist in mei al dat ik 2020 kon afschrijven. En met mij vele anderen. Niet alleen de horeca, de kunsten en de evenementenbranche maar ook alle trouwfotografen, trouwambtenaren, locaties en cateringbedrijven zagen een heel trouwseizoen verdwijnen.

Dit jaar heeft me toch ook veel gebracht. Ik ben gaan poetsen in een zorginstelling, op de Covid afdeling. Heb de gevolgen van de maatregelen, de eenzaamheid en vervreemding van de maatschappij, van dichtbij gezien. Met bewondering heb ik samen mogen werken met de verpleegkundigen en verzorgenden. Ik heb de zorg een beetje mogen ontzorgen. Mooi en dankbaar werk.

Daarnaast heb de verkorte ceremonies voor mijn gemeente gedaan. Veelal bruidsparen die een fantastisch mooie dag met vrienden en familie moesten afzeggen en slechts met hun getuigen op dinsdagochtend kwamen trouwen. Veel bruidsparen die in verwachting zijn en die voor de geboorte van hun kindje wilde trouwen. Ook dat waren vaak intieme mooie ceremonies met bijzondere verhalen.

Bijna alle grote bruiloften van dit jaar zijn verplaatst naar 2021. Bruidsparen die heel graag dit jaar hadden willen trouwen, omdat 2020 voor hun een bijzonder jaar was, of zodat hun hoogbejaarde/zieke opa of oma er nog bij konden zijn en nu hopen dat hun grootouders het huwelijk in 2021 halen.

Wat had het u beiden gesierd als u uw trouwdag ook had verplaatst naar 2021 of ook voor een kleine intieme ceremonie had gekozen op dinsdagochtend. Met slechts uw getuigen naast u. Aangepast aan wat er van de ‘echte’ maatschappij ook wordt verwacht.

Misschien moet u, meneer Grapperhaus, eens wat vaker van het bordes afdalen. En niet alleen om met een aantal politieagenten mensen aan te spreken op de 1,5 meter afstand. Maar om eens echt te kijken naar wat alle maatregelen voor gevolgen hebben en hoe hard iedereen zijn best doet zich aan te passen.

Zoals u inmiddels zelf heeft ondervonden, lukt dat niet altijd. Vergeet niet dat we gewoon mensen zijn, die behoefte hebben aan bij elkaar zijn, gezelligheid, genegenheid, en medemenselijkheid. Zeker op de dag dat je gaat trouwen en je het liefst al je familie en dierbaren om je heen wilt hebben om de liefde en het leven te vieren!

Hartelijke groetjes,

Antoinette Stille, trouwambtenaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden