Breng lichtheid in het dossier van het witte privilege

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 25 april 2017.

Nieuwe Nederlanders leren schaatsen in Beneden-Leeuwen Beeld Marcel van den Bergh
Nieuwe Nederlanders leren schaatsen in Beneden-LeeuwenBeeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: waarom altijd zo loodzwaar?

Al weer even geleden las ik het interview met Gloria Wekker, afgelopen zaterdag het interview met Anousha Nzume. Beide gesprekken gingen over het in onze witte maatschappij aanwezige ingebakken racisme, het witte privilege en aanhangend water. Ik ga het nieuwe boek van Anousha Nzume niet lezen. Niet omdat het niet belangwekkend zal zijn. Vast wel, gezien het onderwerp.

Maar zouden beide dames nu echt denken dat zwart en wit, en alle kleuren daartussenin, werkelijk tot elkaar komen als gevolg van dit soort vreugdeloos, vingerwijzend proza? Ik geloof er geen donder van. De hardcore racist zal het niet lezen en de redelijke witte mens die ik ben wordt nogal pissig van het moraliserende gezeur.

Cynisch en afkeurend doen over het Ieder1-initiatief van Nasrdin Dchar, die juist doet wat goed is voor het debat dat de dames willen aanzwengelen. Lichtheid brengen in dit loodzware dossier.

Ik zie de in de ogen van de dames ongetwijfeld afkeurenswaardige metafoor van glad, zwart ijs voor me. Zwart glad ijs waarop mensen, met frisse rode, zwarte, gele en bruine wangen, sierlijk zwierend letters in het ijs krassen.

Letters die het gesprek vormen dat we met zijn allen voeren. Letters met ouderwetse krullen, korte, stevige letters, van alles wat. Maar in hemelsnaam lichtvoetig... waarbij je niet het gevoel moet krijgen dat je je op glad ijs begeeft.
Tom van Schendel, Rosmalen

VVD-fatsoen

De voorzitter van de VVD, die beweert dat alles rondom de overname van De Facultatieve netjes is afgehandeld en dat hij zich van geen kwaad bewust is (Ten eerste, 24 april). Wanneer beseft men bij de VVD nu eindelijk eens dat met name in de financiële wereld 'volgens de regels' iets anders is dan 'fatsoenlijk'?
Sjoerd van Staveren, Swolgen

Daarom zijn we rijk

Ik denk dat Von der Dunk hier oorzaak en gevolg omdraait. Democratieën zijn rijk omdat het volk via stemgedrag een eerlijke verdeling van rijkdommen heeft afgedwongen. Iets wat in een dictatuur niet mogelijk is. De welvaart van een land staat of valt met het beleid van een regering. Doet een regering het niet goed, dan wordt na een paar jaar in een democratie gewoon een nieuwe gekozen. Net zolang tot het wel goed gaat. Zo ontstaat een soort marktmechanisme voor politieke richtingen, die naar een evenwicht tenderen. En daarom zijn wij nu zo rijk.
Arko van Setten, Amsterdam

Het broeit hier

Met instemming las ik de column van René Cuperus 'Gevestigde orde zal de status quo zelf moeten veranderen' (O&D, 24 april). Vooral de zin 'dit kabinet-in-wording voor succesvol hoog opgeleiden uit de Randstad' sprak mij zeer aan. De gevestigde orde moet toch in de gaten krijgen dat er zich een maatschappelijke aardbeving aan het voltrekken is. Onze premier, een lachebekje, vormt allang geen weerspiegeling meer van wat er leeft onder de burgers.
Sicco de Jong, Zuid-Laren

Verkrachtingen

Elk seksueel geweld dient bestraft te worden en liefst voorkomen. Het plan van de burgemeester van Kampen daarvoor is een avondklok (Ten eerste, 24 april). Maar per week vinden er in Nederland 24 aangiften van verkrachting plaats en de werkelijke cijfers liggen acht keer zo hoog, zeggen deskundigen. Reken maar uit. Dan moet er een avondklok komen voor alle in Nederland wonende mannen. Elk incident is er een te veel. Mijn plan: een stevige cursus voor alle mannen over normale omgang met vrouwen en kinderen, over waar de grenzen liggen en wanneer sprake is van aanranding en verkrachting.
Maria Hoet, Amsterdam

Glaasje water?

Mooie boel. Vorige week reageerde ik met een tweet op een kritische column van Teun van de Keuken over de cafés die weigeren een gratis glas water te serveren bij de koffie. Feitelijk reageerde ik op een reactie op zijn column, waarin werd opgeroepen tot een boycot van deze cafés.

Nou nou, dacht ik, en plaatste een zinnetje over Syrië, om aan te geven dat er grotere problemen zijn in de wereld. Dat liet ik ook aan Van de Keuken weten, toen deze mij meteen na plaatsing van mijn tweet ter verantwoording riep: dat een boycot mij een erg zwaar wapen leek om een gratis glaasje water af te dwingen.

Die verduidelijking bleef helaas onvermeld in de volgende column. (Economie, 24 april), net als de relativerende strekking. In plaats daarvan word ik op basis van een tweet van nog geen tien woorden met naam en toenaam opgevoerd in de krant als een moreel superieure scherpslijper die alleen stukken over narigheid wil lezen. Voor een man met een lichte leest, zoals hij zichzelf omschrijft, blijkt Van de Keuken behoorlijk zwaar aan de dingen te tillen. Mijn tweet van nog geen tien woorden blijkt de aanleiding voor een hysterisch manifest waarin de columnist zijn lezerspubliek belooft zich nimmer de mond te laten snoeren. Van de Keuken heeft geen glas water nodig, maar een emmer.
Patrick Meershoek, Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden