Lezersbrieven4 februari

Branie GroenLinks mag je gerust relativeren

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 4 februari.

Jesse Klaver in de Tweede kamer. Beeld Freek van den Bergh
Jesse Klaver in de Tweede kamer.Beeld Freek van den Bergh

‘Wij hebben verbeeldingskracht en waarderen branie boven risicomijdende politiek.’ Dappere woorden van GroenLinks. Maar één ding weet je zeker: als puntje bij paaltje komt zal de partij geen zitting nemen in een nieuw kabinet. Nog altijd is het mij niet duidelijk waarom Jesse Klaver op het beslissende moment afhaakte bij de kabinetsformatie van 2017.

Het ontbreekt aan lef om vuile handen te maken, iets wat onvermijdelijk is in het ­Nederlandse politieke landschap. Lef en verantwoordelijkheidsgevoel hadden ChristenUnie en D66 vier jaar geleden wel, in de wetenschap dat als je iets wilt bereiken, je af en toe wel een meloentje moet kunnen doorslikken. Het zal in 2021 niet anders gaan. ‘Kneiterlinks’, het zal wel, maar op het moment suprême zal Klaver de opgestroopte mouwen snel afrollen. ‘Wij waarderen branie boven risicomijdend gedrag’ − de praktijk van GroenLinks is precies omgekeerd.

Ed van Tellingen, Meppel

Boodschapper

In de Oudheid was je bijzonder on­gelukkig als je als boodschapper een slecht bericht moest overbrengen. Zodra je de koning of keizer het bericht had gebracht, werd onmiddellijk je hoofd eraf geslagen. Dat gevoel bekruipt me weleens als ik de boodschappen van Rutte en De Jonge beluister. Er staan mensen als hongerige wolven klaar om ze dadelijk te fileren.

Men doet alsof het kabinet een oorlog voert tegen de bevolking. Terwijl ze toch echt strijden tegen een virus dat de mensen in ons land bedreigt. Nee, liever luistert men naar een met zijn telefoon spelende volksvertegenwoordiger die het geheel afdoet als een griepje. Of men hijst hoog op het schild een volksvertegenwoordiger die direct tanks in de straten wil en brult dat het leger moet ingrijpen. Kijk naar Myanmar, dan zie je wat gebeurt als zij hun zin krijgen.

Jan Pijpker, Uithuizermeeden

Dichteres

Wat bezielt de Volkskrant, die zich toch graag afficheert als ultra-progressief, om Lieke Marsman voor te stellen als Dichteres des Vaderland? Is Daan Roovers de Denkeres of Denkerin des Vaderlands? Worden wij ook weer in de kast gestopt?

Justine Borkes, Nijmegen

Offer

Als mij wordt gevraagd wat ik er voor over zou hebben dat mijn kinderen en kleinkinderen gelukkig zijn, zeg ik: héél veel. En ik denk dat de meeste (groot)ouders dit ook zullen antwoorden. De worsteling aanzien van mijn kleinkinderen die niet naar school kunnen, raakt me zeer. Ze zitten thuis achter hun scherm, soms dagen alleen. En onze thuiswerkende kinderen met peuters en basisschoolleerlingen schipperen om bij te blijven met hun werk, schoolopdrachten te begeleiden en in het gezin de sfeer toch goed te houden. Helaas kan ik niet bijspringen, om niet het risico te lopen besmet te worden.

Als mij de keuze wordt voorgelegd een maand of zelfs drie maanden te wachten met het vaccin waardoor de leraren voorrang krijgen, zou ik daar meteen voor kiezen. Als daardoor de scholen weer open kunnen en de leerkrachten met een gerust hart onze nieuwe generatie aandacht en les kunnen geven is mij dat zeker waard. Want wees eerlijk: gezonde, gepensioneerde grootouders, wat lijden wij in deze tijd? Natúúrlijk zijn we beperkt in onze vrijheden, gaan onze clubjes niet door, hebben we weinig of geen fysiek contact met onze (klein)kinderen. Maar we kunnen beeldbellen, wandelen, fietsen en soms zelfs buiten sporten. En laten we wel wezen: wij hebben heel veel om op terug te kijken, onze kleinkinderen nog niet.

Annemiek Bakers, ’s Gravenmoer

Spoetnik V

In Rusland wordt oppositieleider ­Navalny in een ouderwets stalinistisch showproces tot een paar jaar gevangenisstraf veroordeeld. Europa is verontwaardigd, bekijkt de mogelijkheid van sancties. Ondertussen buigt datzelfde Europa zich serieus over de vraag of ze niet toch tientallen miljoenen van het Russische vaccin Spoetnik V zal afnemen. Het spul schijnt net zo goed te werken als de vaccins van eigen makelij.

Men moet de zaken gescheiden houden, zegt de cynicus. Moraal en de rechtsstaat hebben niets met volksgezondheid te maken, toch? Toch moet ik er niet aan denken: een prik van Poetin in mijn arm. Liever wacht ik nog een of twee maanden.

Cyril Lansink, Nijmegen

Knippen

‘Zelf kleurbehandelingen doen raden we echt af’, zegt een medewerker van Haarshop.nl. Voor professionele behandelingen is dat wellicht verstandig, maar met een doe-het-zelfpakket van de drogist verf ik ook zonder corona al jaren het haar van mijn partner. Iets versimpeld: meng twee vloeistoffen door het flesje krachtig te schudden, verdeel het spul gelijkmatig over het haar, masseer het goed in, en word niet onwel van de ammoniaklucht. Na dertig minuten uitspoelen. Veel gemakkelijker dan knippen, daar zou ik me niet aan wagen.

Piet Markus, Geldrop

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden