Bosonderhoud en bosontwikkeling zijn in. De boel de boel laten is uit

null Beeld
Caspar Janssen

Je kunt niet zeggen dat het onderwerp niet leeft. In Twente ging het al over het verdwijnen van de houtwallen, in de Achterhoek wordt het kappen van bomen en bos niet minder intens beleefd. Zodanig zelfs dat boomzagers soms worden ‘bedreigd en geïntimideerd’, zoals De Gelderlander onlangs meldde. Een bonte verzameling van actiegroepen komt op voor de bomen, zoals Kappen Nou, Stichting Natuurlijk Achterhoek en Bomen Achterhoek. En dat naast de landelijke behartigers van bomenbelangen, zoals de Bomenstichting, de Bomenwacht, de Bomenclub Nederland en de Bomenridders. Het valt het nog niet mee om te kiezen bij wie je moet zijn als je een boom wilt redden.

Er is dan ook wel iets aan de hand. De toegenomen bezorgdheid gaat gelijk op met de kaplust en de houthonger. En niet alleen boeren liggen onder vuur, maar ook gemeenten en, verrassend misschien, de natuurorganisaties. Actueel: het kabinet wil provinciale ‘dodenwegen’ veiliger maken door, onder meer, bomen te verwijderen uit de bermen.

Kasteel Vorden Beeld Caspar Janssen
Kasteel VordenBeeld Caspar Janssen

De vraag is vooral: wat bezielt de natuurorganisaties? Onlangs sloeg het EIS kenniscentrum voor insecten alarm over de afname van dood hout in bossen. Voor het eerst in tientallen jaren is het bosareaal in Nederland afgenomen en wordt dood hout vaker uit het bos gehaald. Slecht voor kevers en andere insecten, voor paddestoelen, vlinders, vogels...

Toch gaan de ‘boswerkzaamheden’ door. Staatsbosbeheer moet zelf meer inkomsten genereren en ook de andere natuurorganisaties zitten, meer dan voorheen, om geld verlegen. De vraag naar hout is intussen toegenomen, vooral vanwege subsidies op biomassa. Daarnaast zijn er de zogeheten natuurdoelen. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan in de komende jaren flink kappen in een aantal grote natuurgebieden, naaldbomen (‘exoten’) moeten wijken voor meer heide en stuifzand, bossen worden ‘omgevormd’.

Legitieme vragen van tegenstanders: waarom die ontbossing? En: gaat het om geldstromen of om de natuur?

Bij kasteel Vorden stuitte ik ook op ‘boswerkzaamheden’. Er stond een keurig informatiebord van Het Gelders Landschap. ‘Bosonderhoud’, ‘ontwikkeling van een natuurlijk, gemengd bos’, waarbij ‘toekomstbomen’ mochten blijven staan. Wie ben ik om het te bestrijden? Maar duidelijk is: de boel de boel laten, komt in het jargon niet meer voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden