OpinieBrieven

Borstvoeding is optimaal

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 4 juli 2018.

Redactie
Tienermoeder geeft haar kind de borst in de Dominicaanse Republiek, 2008. Beeld Joost van den Broek
Tienermoeder geeft haar kind de borst in de Dominicaanse Republiek, 2008.Beeld Joost van den Broek

Brief van de dag: Borstvoeding is optimaal

Hoogleraar historische pedagogiek René van der Veer schetst in VK Magazine dat veel opvoedadviezen niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Dit is correct en juist daarom is het van groot belang dat de informatie die wel bekend is bij ouders terechtkomt. Niet om ze de wet voor te schrijven, maar om ze in staat te stellen hun keuzes te baseren op wetenschappelijke inzichten.

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik las dat Van der Veer verschillende inzichten die juist wél onomstotelijk door wetenschappelijk onderzoek gestaafd worden, bestrijdt. Het meest in het oog springende is de twijfel die hij zaait rond borstvoeding.

Borstvoeding bevat – anders dan kunstvoeding – antistoffen tegen ziekteverwekkers en goe-de bacteriën die de ontwikkeling van het darmstelsel bevorderen. Ook beschermt het geven van borstvoeding tegen borstkanker. Borstvoeding is voor alle baby’s de optimale voeding, waar ze ook ter wereld komen.

Het is goed om ouders uit te leggen wat we niet weten en ze in het woud van opvoedadviezen gerust te stellen. Maar laten we bovenal duidelijk zijn in wat we wel weten en geen verwarring zaaien waar dat niet nodig is.

Marjolein Missler is promovenda klinische psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam

Schaf schoolexamen niet af

Als docent Engels las ik met stijgende verbazing de oproep door een oud-rector en een bestuurder om ‘met schoolexamens te stoppen’ (Brief van de dag, 3 juli). Voor de moderne vreemde talen betekent dit dat wij niet meer schrijf- ,spreek- of luistervaardigheid zouden mogen toetsen in het examenjaar, maar alleen maar met meerkeuzevragen voor de leesvaardigheid bezig zijn.

Dit geeft te denken over waarom het soms niet goed gaat in het onderwijs, als diegenen die verantwoordelijk zijn voor scholen, niet eens het belang inzien van wat hun docenten op de werkvloer doen.

Anne Niemeijer-Mackie, Enkhuizen

Een man naar mijn hart

Enorm genoten van het interview vanochtend met Gerard Cox (V, 3 juli). Hij is een man naar mijn hart!

Lies Bouts, Den Haag

Geen echte Rotterdammer

Gerard Cox groeide op in Rotterdam, maar vertrok. Meer dan de helft van zijn leven woont hij niet meer op Zuid, maar toch weet hij in elk interview de bewoners van dit stadsdeel af te zeiken. Hij ergert zich aan Amsterdamse arrogantie, wij als bewoners van Zuid ergeren ons kapot aan een oude chagrijn die al 43 jaar zijn frustraties niet de baas kan. Misschien moeten jullie volgende keer een echte Rotterdammer aan het woord laten.

Mark de Boer, Rotterdam - Charlois

Meer!

Gerard Cox in de Volkskrant: meer, meer, meer!!!

Bram van der Wal, Meerkerk

Trump-Rutte

Mark Rutte heeft zich evenwichtig gepresenteerd. Naast de in de media veelbesproken wijze waarop Rutte en Trump elkaar de hand schudden en Rutte in het persmoment overeind bleef door een eigen geluid toe te voegen aan de monoloog van Trump (1-0) viel er nog iets op. Rutte trok in zijn pleidooi de samenwerking tussen de VS en Nederland van het niveau van de handelsbalans met het tellen van auto’s op tot de betalingsbalans en doceerde hoe Nederlandse investeringen een zeer positief effect hebben op de banen in de VS. Even was Trump uit balans (1-1).
Tot een penaltyserie op Twitter kwam het niet.

Ed Bielefeld, Pijnacker

Le Salaire de la Peur

Het is inderdaad waar dat in de film Le Salaire de la Peur het land waar de gebeurtenissen zich afspelen niet genoemd wordt (Sir Edmund, 30 juni). Echter, al in het begin van de film landt er een vliegtuigje afkomstig uit de hoofdstad Tegucigalpa. De film speelt zich dus af in Honduras, Midden-Amerika.

P. Peeters, Trujillo (Honduras)

Kamp Amersfoort

In het artikel over Armando (Ten eerste, 2 juli) wordt vermeld dat de overledene als kind speelde bij ‘een zogeheten Polizeiliches Durchgangslager’. Misschien zou het voor veel lezers, vooral jongeren, informatief zijn geweest aan te geven dat het ging om het beruchte Kamp Amersfoort. De ervaringen bij dit concentratiekamp zijn een belangrijke inspiratiebron voor Armando geweest. Hij maakte in 1978 met Hans Verhagen de indringende VPRO-documentaire Geschiedenis van een Plek over het kamp. Ook zijn in 1988 verschenen boek De straat en het struikgewas is voortgekomen uit de ervaringen bij het kamp.

Evert van den Heuvel, Amsterdam


1421

Het artikel over de tekeningen van de kaketoe (Wetenschap, 28 juni) geeft een interessante inkijk in de contacten die al in de Middeleeuwen zouden hebben bestaan tussen Europa en het Verre Oosten. In dat verband wijs ik op het boek 1421 van Gavin Menzies en de samenvatting daarvan in het Historisch Nieuwsblad nr 1/2003 (Zie daarvoor ook de internetsite).

In zijn boek betoogt Menzies dat in de jaren 1421-1423 drie flottieljes van de Chinese vloot onder gezag van admiraal Zhen Ho alle wereldzeeën hebben bevaren en in kaart gebracht. Op hun tochten namen ze levende dieren mee. Zo werden de Indonesische archipel en Australië bezocht, de Aziatische kusten, alsmede de oost- en de westkust van Afrika, de Caribische archipel en het Amerikaanse continent.

Het boek toont de bloeitijd en ondergang van het Chinese keizerrijk en de connecties die toen al bestonden met andere landen en werelddelen.

J.J.O. Boerema, Eersel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden