ingezonden brieven

Bonus moet gaan naar wie zich inzet voor coronapatiënten

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van donderdag 22 april.

Coronapatiënt op de ic van het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam.  Beeld Arie Kievit
Coronapatiënt op de ic van het Ikazia-ziekenhuis in Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag: selecteer strenger voor de zorgbonus

En weer is er onrust over de zorgbonus. De eerdere zorgbonus viel veel duurder uit dan verwacht. Veel werkgevers meldden al hun personeel er voor aan.

Bij mij in de apotheek vroeg de apotheker ons om een motivatie; waarom je vond dat je er ‘recht’ op had. Ik heb niet volledig ingepakt aan een bed gestaan, ik heb geen shifts van 12 uur gedraaid, ik heb niemand onder mijn handen zien overlijden, ik heb niemand moeten vertellen dat hun dierbare is overleden zonder familie om hen heen. Dus nee, ik vond (en vind) niet dat ik ‘recht heb’ op de zorgbonus. Maar het merendeel van mijn collega’s vond iets heel anders: natuurlijk wel. En 1.000 euro is toch altijd fijn?

Maar... daar ging het toch niet om? Dus wat mij betreft: strenger selecteren! En die zorgmedewerkers van wie nu alweer ­gevraagd wordt geen vakantie op te nemen, een extraatje geven. Zij hebben al die tijd, en nog steeds, keihard gewerkt.

Liedewijde Mars, Utrecht

Terrasdiscriminatie

De stand van Nederland: op woensdag 28 april gaan de terrassen weer open. Voor iedereen. Behalve voor de zorgmedewerkers. Onderscheid moet er zijn...

René Kerkhoven, Zwijndrecht

Witwasboete

ABN Amro krijgt afgelopen weekend een boete van 480 miljoen euro wegens gebrekkige witwascontrole. De dinsdag erop krijgen wij een brief van ABN Amro met de mededeling dat de tarieven met bijna 10 procent omhoog gaan. Dat maakt maar weer duidelijk wie de boete van de bank mag gaan betalen.

Paul Berendts, Wijchen

Witwasboete (2)

ABN Amro heeft jarenlang gefaald in zijn toezicht op witwaspraktijken. Het gaat om miljoenen. Vreemd, dat dat zomaar kan. Een paar jaar geleden bleek ik een slapende rekening met een saldo van zo’n 5 euro niet te hebben opgegeven bij de Belastingdienst. En kreeg meteen het verzoek om mijn aangifte te corrigeren. Tja, als je gefixeerd bent op eurootjes, zie je de miljoenen makkelijk over het hoofd.

Pierre Daanen, Amsterdam

Vaccinatiestrategie

Waarom hoor ik niemand voorstellen om AstraZeneca- en Janssen-­vaccins alleen aan mannen te geven, aangezien vrouwen onder de 60 jaar het meest (hoewel nog steeds zelden) gedupeerd worden door deze vaccins?

Wilma Pelkmans, Nijmegen

Taal

Er valt beslist meer af te dingen op wat Hilde Roothart schrijft over ­foutloos taalgebruik (O&D, 21/4), maar wat mij het meest treft is dat een dergelijk taalgebruik mannelijk zou zijn. Wellicht ontbeer ik als vrouw de taalvaardigheid om dit te begrijpen?

Hella Koffeman, Rotterdam

Taal (2)

Culturele waarden zijn slechts uitingen van macht. Met deze simpele postmoderne aanname kun je alles van waarde deconstrueren. Het klinkt abstract, maar dit is de bril waarmee Hilde Roothart ‘foutloze taal eisen’ op school, gelijkstelt aan onderdrukking. Als je taal slechts ziet als subjectieve expressie, dan ga je voorbij aan wat taal echt is. Het is een bewegende traditie die ons ­identiteit geeft, maar vooral een middel om elkaar te begrijpen. De obsessie met gelijkheid zorgt voor culturele afbraak en doet precies het tegenovergestelde. Dit creëert een maatschappij zonder vorm en ambitie, waaraan niemand zich kan optrekken. En dit zal de ongelijkheid en het tribalisme juist vergroten. Compassie zonder ratio werkt als een culturele sloopkogel.

Hans Kellerhuis, Utrecht

Taal (3)

De Saussure en Wittgenstein aan­halen in een betoog over ‘elitaire’ en ‘ontoegankelijke’ taal. Zou Hilde Roothart zelf de ironie ervan inzien?

Camiel van Altenborg, Nijmegen

Schaken met Poetin

Aardige cartoon van Bas van der Schot over de schaakwedstrijd tussen Europa en Poetin. Maar openen met e2-e3 is vragen om moeilijk­heden.

Jan van Capel, Amsterdam

Illustratie De Hond

Wat is er mis met eerlijk verantwoording afleggen, excuses maken en spijt betuigen als je eens een scheve schaats rijdt met een illustratie? Zolang je dat overtuigend en openlijk doet, kan je er ook gewóón iets van proberen te leren. Dat lijkt me beter dan procedures opstellen om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen (V, 20/4).

Dat is slechts risicomijdend gedrag waar we niks aan hebben. Ik heb het natuurlijk niet over politici die dit middel strategisch achter de hand houden voor het geval ze in het nauw komen te zitten. Maar daar is alleen het kruit tegen gewassen van een kritische pers die niet belemmerd wordt door angstprocedures.

Rob Klöpping, Bosch en Duin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden