opinieRené Dijkgraaf

Bomen kappen gaat het klimaat niet redden

Om extra energie op te wekken, kunnen we wel iets beters verzinnen dan vervuilende biomassa, betoogt ingenieur René Dijkgraaf.

René Dijkgraaf
Bio-energiecentrale van HCV in Alkmaar. Beeld ANP
Bio-energiecentrale van HCV in Alkmaar.Beeld ANP

Politici hebben gehoorschade opgelopen door het chronische lawaai van hun vaste industriële lobbyisten. Daarom ­horen ze niet dat het verbranden van biomassa schadelijk is. Het is zelfs schadelijker dan het artikel ‘Bomen kappen voor het klimaatakkoord’ (Economie, 13 maart) suggereert. Achthonderd verontruste wetenschappers schreven er vorig jaar een alarmerende brief over aan het Europees Parlement. Die brief is zorgvuldig in de onderste la opgeborgen. Maatschappelijke organisaties uit honderdveertig landen publiceerden gezamenlijk het rapport The Biomass Delusion. Ook daarmee werd niets gedaan, want de groei van het vliegverkeer en de omzet van Shell en Tata Steel zijn heilig.

Extra energie

Het wordt hoog tijd een aantal belangrijke argumenten uit bovengenoemde rapporten nog eens onder de aandacht te brengen. Dat klemt des te meer omdat de krachtig gepromote warmtepomp evenveel stroom verbruikt als een gemiddeld gezin, waardoor ons elektriciteitsverbruik gaat exploderen als veel mensen er een installeren. Die extra energie kunnen we de komende ­jaren tijdelijk met vervuilende biomassa gaan opwekken, maar we kunnen ook iets anders verzinnen. Daarbij komen de overtuigende argumenten van eerder genoemde wetenschappers goed van pas:

- Bij het verbranden van biomassa komt ruwweg twee keer zoveel CO2 vrij als bij het verbranden van aardgas, zelfs meer dan bij het verbranden van steenkool. Als we voorlopig nog gas blijven stoken, hoeven we dus minder compen­serend bos aan te planten.

- Als er voor mij dit jaar één boom wordt verstookt en opnieuw geplant, is die pas over twintig jaar terug. Intussen blijft de CO2-concentratie stijgen.

- De verantwoordelijkheid voor de een-op-een heraanplant ligt bij verschillende, vaak commerciële partijen. Het hele proces is traag, ondoorzichtig en onbetrouwbaar.

- Er dreigt ontbossing op een nauwelijks te bevatten schaal: de commerciële mondiale houtkap moet worden verdubbeld om 3 procent extra energie met houtverbranding te kunnen opvangen.

- Massale ontbossing veroorzaakt een aantasting van de bio­diversiteit die nauwelijks te corrigeren is.

Echte oplossingen

Ik schat dat we nog tien jaar moeten overbruggen voordat er voldoende – echt – schone energie beschikbaar is, want de wetenschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. In de tussentijd kunnen we zonder biomassa een heel eind komen: verminder onnodig vliegverkeer drastisch door de obscene subsidiëring van de luchtvaart te stoppen. Schiphol is ­relatief onbelangrijk voor onze interneteconomie en vakanties in Thailand zijn een sterk overdreven luxe. Daarnaast is de CO2-taks voor grote industrieën een goed idee, net als een kilometerheffing. Ons klimaatprobleem wordt opgelost, ­laten we ons intussen dus niet voor onze kinderen belachelijk maken met de opmerking ‘wij helpen het milieu door bossen te kappen’.

René Dijkgraaf is ingenieur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden