Bolkestein: 'Verhofstadts bevliegingen kunnen wij missen als kiespijn'

Anders dan de Belgische liberaal Guy Verhofstadt meent, zijn wij noch gebaat bij een federaal Europa noch bij euro-obligaties. Dat stelt oud-Europees Commissaris, Frits Bolkestein.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

In zijn column van 30 augustus zingt Pieter Hilhorst de lof van Guy Verhofstadt, voormalig minister-president van België en nu fractievoorzitter van het liberale contingent in het Europees Parlement. Die loftuitingen zijn niet terecht. Ik beperk mij tot twee hoofdpunten: het federale Europa en de euro-obligaties.

Loslaten
Verhofstadt keert zich tegen het idee van de natiestaat. 'Wij hebben moeite om dat los te laten. Dát is ons probleem. Wij hebben moeite ons een post-nationaal Europa voor te stellen.' Hier spreekt de Belgische politicus. Nergens in Europa wordt het idee van een Europese federatie aangehangen behalve in België. Dit komt omdat de Belgen die federatie zien als een oplossing voor hun communautaire problemen. Maar dat is zij niet.

Verhofstadt houdt niet van de Belgische staat. Daar kan ik inkomen. Maar andere Europeanen houden wel van de staat waarin zij wonen. Dit afdoen als vulgair nationalisme is onwaarachtig en goedkoop. In een federaal Europa zou Nederland de plaats bekleden van Beieren in het huidige Duitsland of Catalonië in het huidige Spanje. Willen wij dat?

Het tweede punt betreft de euro-obligaties. Verhofstadt's plan komt er op neer dat alle Eurolanden hun overheidsschuld zouden laten fuseren. Die enorme schuldenberg zou dan moeten worden gefinancierd door euro-obligaties, die door alle Eurolanden zouden moeten worden gegarandeerd. Dit is een slecht plan waar Nederland nooit mee akkoord moet gaan en wel om twee redenen.

Ten eerste zouden Nederland en Duitsland dan fors meer moeten betalen op hun staatsleningen dan nu. Gemiddeld over de eurozone is de 10-jaars rente op staatsleningen nu 4,75 procent. In de VS 2,25 procent, dus minder dan de helft van het Europese gemiddelde. Gemeenschappelijk uitgegeven euro-obligaties zouden onherroepelijk leiden tot een duurdere euro, tot concurrentieverlies en dus tot lagere economische groei. Willen wij dat?

De voormalige thesaurier-generaal en monetaire econoom Pieter Korteweg heeft berekend dat op een Nederlandse staatsschuld van 440 miljard euro de extra rentelasten 9 miljard per jaar zouden bedragen.

Luilekkerland

Dan de tweede reden. Die is in feite nog belangrijker dan de eerste. De euro heeft de tekortlanden in staat gesteld door een kunstmatig lage rente op te grote voet te leven. Zij bevonden zich in een luilekkerland. De euro-obligaties zullen hetzelfde doen. De tekortlanden zullen zich kunnen verschuilen in de anonimiteit van de Europese schuldenberg. Zij zullen worden afgeschermd van de markt. Dat zou hun verantwoordelijkheid verminderen terwijl die nu juist zou moeten worden verhoogd.

Hilhorst's column heeft als titel: 'Een stem die ontbreekt in Nederland'. Gelukkig maar. Hij noemt Verhofstadt een 'bevlogen Europese idealist'. Maar zulke bevliegingen kunnen wij missen als kiespijn.

Frits Bolkestein is oud-Europees Commissaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden