Bolkestein: 'Laten we ons oordeel over Trump opschorten'

Trumps uitspraken doen velen vrezen voor de toekomst, maar laten we wachten op zijn presidentschap, betoogt oud-VVD-leider Frits Bolkestein.

Portret van Frits Bolkestein, 12 september 2011. Beeld anp
Portret van Frits Bolkestein, 12 september 2011.Beeld anp

De onverantwoordelijke en beledigende uitspraken van Donald Trump hebben velen doen vrezen voor de toekomst van Amerika. Maar zijn overwinningstoespraak was goed. Hij was lovend over Hillary Clinton. Hij wilde de president van alle Amerikanen zijn. Hij zou werken aan het helen van de polarisatie waar Amerika aan lijdt. We moeten wachten om te zien wat er van zijn ruwe campagne-uitspraken overblijft.

In Shakespeares Henry IV omringt de kroonprins Prince Hal zich met nietsnutten en zatladders. Hij gaat om met Bardolph en Poins, met Pistol en niet te vergeten mistress Quickly, uit Eastcheap. Zijn omvangrijkste volgeling is drankorgel Sir John Falstaff. Prince Hal vermaakt zich uitstekend en de toeschouwer denkt: Moet die nu Koning van Engeland worden? Maar hij wordt het en zijn boon companions denken daar wel bij te varen. Helaas als koning Henry IV Falstaff ontmoet, zegt hij: 'I know you not, old man.'

Toen Ronald Reagan kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten was, werd hij door nagenoeg iedereen in Europa en zeker in Nederland weggeschreven als een uitgeblust leeghoofd. Ik herinner mij nog goed de laatdunkende uitspraken van Hans van Mierlo en Laurens Jan Brinkhorst. Wat kon men nu verwachten van een B-film-acteur? Zelfs Amerikaanse diplomaten dreven de spot met hem. Maar de Great Communicator bleek een goede president.

Nu kan men Ronald Reagan moeilijk vergelijken met Donald Trump. De grofgebektheid van de laatste komt in de verste verte niet in de buurt van de charme van de eerste. Velen hadden het mis bij Reagan. Laten we ons oordeel over Trump opschorten tot hij gaat regeren, want zoals de Fransen zeggen: Un jacobin ministre n'est pas un ministre jacobin (Een revolutionair die minister wordt, is nog geen revolutionaire minister).

Frits Bolkestein, oud-VVD-leider

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden