Opinie

Boerkiniverbod is juist onderdrukking

Een vrouw is prima in staat zelf te beslissen of en welke delen zij wil bedekken.

Vrouwen in boerkini op het strand in Saint-Tropez.Beeld Papixs via Getty Images

Het motto van Frankrijk is: 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' (liberté, égalité, fraternité). In de praktijk is het alleen geldig voor hen die meegaan in de dominante samenleving.

Geen van die drie kernwaarden vind ik terug in het genomen besluit in de Franse steden om het dragen van een boerkini te verbieden. Hoe sta je garant voor vrijheid als je vrouwen de mogelijkheid ontneemt om vrij te zwemmen?

Hoe verhoudt gelijkheid zich tot de voorrangspositie die mannen en vrouwen zonder boerkini wordt geboden? En over welke broederschap kan je spreken als de minister van (nota bene!) emancipatie aangeeft dat de boerkini iets van archaïsme is en dat ze dat uit alle macht wil bestrijden? Is het vreemd dat men steeds vaker zegt dat er met twee maten wordt gemeten in Europa? Dat je alleen kan rekenen op steun zolang je in de pas loopt?

Ik vind het vreemd dat 'verlichte' geesten vaak aanvoeren dat de hoofddoek een vorm van onderdrukking is en weigeren te geloven dat het een vrije keuze is. Net alsof een vrouw niet in staat is om in alle vrijheid zelf te beslissen of en welke delen van haar lichaam voor andermans ogen bestemd zijn. Onderdrukking? Onderdrukking is juist je eigen kader aan anderen opleggen en de vrouw verbieden om een boerkini te dragen. Minachting van die vrije keuze en arrogantie alom.

De burgemeester van Cannes gaf aan dat de boerkini doet denken aan islamistische terreur en daardoor agressie uitlokt. Dat zou een bedreiging vormen voor de openbare orde.

Schaam u, o burgemeester! Die openbare orde handhaaft u niet door een groep vrouwen als zondebok aan te wijzen en hun een verbod op te leggen. Die openbare orde handhaaft u door uw inwoners te vertellen dat deze vrouwen net zo veel recht op vrijheid, gelijkheid en broederschap hebben als ieder ander.

Münire Manisa is PvdA-politica in Amsterdam Nieuw-WestBeeld -

U investeert in de toekomst door met uw inwoners het gesprek aan te gaan over terreur. U investeert in de toekomst door ervoor te zorgen dat uw bewoners mét elkaar in gesprek gaan. Het is een brevet van onvermogen dat u de problemen hebt gepoogd te vermijden door de vrijheid van vrouwen te beperken.

Normaliter zou ik een 'disclaimer' aan deze tekst toevoegen in de hoop dat het zou helpen om vooroordelen over moslims weg te nemen. Ergens tussendoor een opmerking over dat ik ook moslima ben en terreur op welke wijze dan ook veracht en veroordeel. Dat doe ik nu niet.

Misschien uit woede, misschien uit verdriet om de situatie van de vrouwen in Frankrijk, misschien omdat alle cijfers uitwijzen dat juist moslims vaker het slachtoffer van terreur zijn. Dubbel slachtoffer overigens. Als je niet wordt vermoord, word je aangewezen door anderen als dader. Als veroorzaker.

Boerkiniverbod

Hoort de boerkini thuis op de Franse stranden? Lees hier de analyse van Cor Speksnijder.

Lees hier de column van Aleid Truijens over het verbieden van de boerkini.

Of misschien... Misschien doe ik het niet omdat 99 procent van de moslims geen terrorist is en het continu uitspreken van moslims de burgemeester van Cannes moed geeft om agressie jegens bedekte vrouwen recht te praten. Misschien doe ik het niet omdat ik er vandaag klaar mee ben dat vrouwen driedubbel worden geraakt.

Ik ben Münire Manisa. Ik ben meer dan mijn religie en geslacht. Ik ben een vrouw die de vrijheid wil genieten om te dragen wat ze wil, ongeacht haar religie en afkomst. Ongeacht de (on)bedekte delen van mijn lichaam. Het is mijn lichaam en ik beslis wat ik draag.

Ik ben Münire Manisa en vandaag sta ik voor de vrijheid van de vrouwen in Frankrijk.

Münire Manisa is PvdA-politica in Amsterdam Nieuw-West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden