Opinie

Boerkiniverbod Frankrijk afgewezen, discussie pas net begonnen

De Franse Raad van State wijst een verbod op de boerkini af. Le Figaro veroordeelt dit besluit en constateert dat de staat de ogen sluit voor islamitisch gevaar. De krant wil strengere wetten. De links-liberale Le Monde stelt dat het recht heeft gezegevierd, maar vindt dat er een debat moet komen over de islam in een seculiere staat. De linkse Liberation wil de Franse seculiere wetten strenger laten toepassen.

Beeld anp

Le Figaro

Velen, vooral bij links en de regering, verheugen zich over het oordeel van de Raad van State dat de boerkini geen risico is voor de openbare orde. Gezien de huidige staat van onze wetgeving zou het omgekeerde verrassend zijn geweest. Maar het debat is hiermee niet beeindigd. Behalve de zomerse polemiek over deze aanstootgevende badkledij, staat nu de vraag naar de positie van de islam in onze samenleving centraal. Gaan we alle uiterlijke verschijningsvormen in naam van deze religie accepteren? Die zijn steeds zichtbaarder en vaak in volkomen tegenspraak met onze levenswijze en onze cultuur. Die edele geesten vol van beate tolerantie die niet ophouden hun kromme argumenten recht te praten, zijn even laf als ridicuul. Zij die ons hekelen zullen op een dag ongelijk krijgen. Nee, deze agressieve islam is niet de islam van gelovigen die scrupuleus respect betonen aan Koranregels noch die van een jeugd die slachtoffer is van wat de laatste mode nu weer voorschrijft.

Het is de islam van militanten die oprukken tegen onze beschaving. Onder de sluier verbergt zich de haat voor wie we zijn, waar we voor staan. De boerkini is geen bescheiden en onschadelijk stukje kleding, maar een symbolisch gevechtstenue waarvan vrouwen de eerste gijzelaars zijn. Wanneer zien we die realiteit onder ogen? De wetgever moet deze soldaten ontwapenen. De huidige wet staat dat niet toe. Er moet gestemd worden voor een nieuw arsenaal. Daarom is in 2017 een nieuwe regering nodig.

Le Monde

Uiteindelijk, zoals dat een democratie betaamt, heeft de kracht van het recht gezegevierd. Het besluit van de Raad van State heeft met zijn beslissing en juridische onderbouwing de giftige boerkini-affaire teruggebracht waar die hoort en hoorde: het juridische domein. Het recht regelt vrijheidsuitoefening en laicité (seculariteit). De boerkini-affaire heeft onbegrip en verbijstering opgeroepen in het buitenland en de affaire heeft het toppunt van absurditeit bereikt met de interventies van politiemannen in vol ornaat die vrouwen vroegen zich te ontkleden. Dat was het voordeel van diezelfde extremistische islamisten die de voorstanders van het verbod op de boerkini willen bestrijden. De Raad heeft ons ook herinnerd aan de principes die aan de laicité ten grondslag liggen.

Je kunt het dragen van boerkini of sluier afkeuren, maar verbieden is geen magische oplossing. De regel is: religieuze vrijheid, en de Republiek legt er eer mee in om die te respecteren zolang de openbare orde niet wordt bedreigd. Maar als het recht heeft gesproken, en juist heeft gesproken, dan is het debat daar nog niet mee afgesloten. Het debat over de plaats van de islam in onze samenleving is legitiem, juist ook in de moelijke huidige context.

Maar als dit debat plaats moet vinden, dan is het essentieel dat de politieke klasse die rationeel, sereen en eerlijk voert. Te vaak, sinds de tragedie van Nice, tonen Franse burgers meer waardigheid en verantwoordelijkheid dan hun vertegenwoordigers. Die moeten stoppen met olie op het vuur gooien.

Libération

Hebben politiemensen geen dringender taken dan moeders op stranden lastig te vallen vanwege hun traditionele kledij? Het heeft de veroordeling van heel links en een deel van rechts opgewekt. Zullen vreedzame, patriottische moslims zich niet overgeleverd voelen aan openbare vergelding? En wat een cadeau voor de islamistische propaganda die Frankrijk als een land wil afschilderen dat van nature vijandig staat ten aanzien van de islam.

Strijden tegen islamisme? Dat is essentieel, dringend noodzakelijk en doorslaggevend. In de wijken, in de moskeeën zoekt het salafisme een groeiend aantal gedesorienteerde moslims op om onder zich te scharen. Dat teruggaan naar de Middeleeuwen moet worden bestreden, door politieke actie, opvoeding, onverbiddelijk de seculiere wetten toe te passen (de juiste) en door een onvoorwaardelijke steun aan de aanhangers van een moderne, vreedzame islam, die verreweg in de meerderheid zijn.

Het secularisme, de laicité, heeft tot doel de neutraliteit van de staat op religieus terrein te garanderen, en om in vrijheid zich godsdienstig te uiten, zolang zich dat binnen het kader van de wet afspeelt. Secularisme bestaat niet uit het onderdrukken van religies, maar uit het verzekeren dat deze niet een overmatige invloed uitoefenen op de publieke macht of de uitwerking van de wet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden