CommentaarBoeren

Boeren is biljarten op een schommelend schip geworden

CDA en VVD moeten zich inspannen voor een duurzame landbouwoplossing, niet voor een uitzichtloos beleid van pappen en nathouden.

Boeren demonstreren massaal op het Malieveld in Den Haag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Boeren demonstreren massaal op het Malieveld in Den Haag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De methode is bekend uit het klimaatdebat: twijfel zaaien over de wetenschap als de uitkomsten van onderzoek je niet bevallen. Die twijfel vervolgens gebruiken om moeilijke beslissingen uit de weg te gaan en urgente problemen op hun beloop te laten. Zo suggereerden de landbouwwoordvoerders van CDA en VVD in de Tweede Kamer vorige week op demagogische wijze dat de stikstofmodellen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu niet zouden deugen.

Natuurlijk is er best kritiek mogelijk op het RIVM. Alle modellen zijn een benadering van de werkelijkheid, met onzekerheidsmarges. Er is echter geen sprake van dat een ander model of een andere onderzoeksmethode de stikstofcrisis zou wegtoveren.

De individuele boer verdient begrip en sympathie. De afgelopen decennia werd hij voortdurend geconfronteerd met veranderende overheidsregels. Boeren werd biljarten op een schommelend schip. Dat is een gevolg van falend landbouwbeleid waarin CDA en VVD een hoofdrol hebben gespeeld. Al in 2001 kwam de commissie-Wijffels tot de conclusie dat de intensieve veehouderij in Nederland niet houdbaar was. De politiek durfde niet voor een ander model te kiezen, maar probeerde de milieuschade te beperken door telkens aanvullende maatregelen te nemen.

De stikstofcrisis biedt de kans om de knoop eindelijk door te hakken en de stap naar duurzame landbouw te zetten. Er zijn ook mogelijkheden voor een ‘warme’ sanering, omdat veel boeren willen stoppen of geen opvolger hebben.

Het debat hierover dreigt echter te ontsporen doordat het wordt gegoten in een improductieve tegenstelling tussen ‘volk’ en ‘elite’. De hardwerkende, eenvoudige boer die ‘ons’ voedt tegenover een niet-begrijpende bovenlaag met haar vergezochte milieudromen, die ook nog eens gebaseerd zouden zijn op dubieuze aannames. Het is een valse tegenstelling. Iedereen heeft baat bij natuur en een gezond milieu, niet alleen de elite. Anderzijds zijn veel boeren ook niet gelukkig met het huidige landbouwmodel van lage marges en veel bureaucratie.

CDA en VVD zouden zich moeten inspannen voor een duurzame oplossing, niet voor een demagogische aanpak waarmee een uitzichtloos beleid van pappen en nathouden wordt voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden