Boef was een bevlogen idealist zonder franje

Hij was al jong geëngageerd. Op de begrafenis van bankier Piet Boef lag de ANC-vlag over de rode kist.

Peter de Waard
null Beeld Piet Boef
Beeld Piet Boef

Hij werd de 'rode bankier' genoemd, iemand die nog was opgegroeid met de gestaalde kaders van de bond. De op 19 september gestorven Piet Boef was de bedenker van de slogan 'Rente zonder Bijsmaak' en de architect van wat nu de ASN Bank heet de duurzaamste bank van Nederland. De afgelopen jaren maakte hij zich nog bijzonder druk over bezuinigingen op de sociale voorzieningen en over de privatisering van allerlei nutsbedrijven. 'Daar was hij faliekant tegen', zegt zoon Jelle Boef. Zijn vader had zich altijd sterk gemaakt voor de anti-apartheidsactivisten in Zuid-Afrika, die hij niet alleen met raad, maar ook financieel bijstond. Hij werd hiervoor zelfs bedankt door Nelson Mandela. Bij Boefs begrafenis lag de vlag van het ANC over zijn rode kist.

Piet Boef werd in 1930 geboren in Scheveningen. Zijn vader was ambtenaar, zijn moeder was afkomstig uit de gereformeerde vissersfamilie Den Heijer. Piet Boef was al jong geëngageerd. Na de oorlog werd hij lid van de jongerenbeweging Nieuwe Koers van de PvdA. Hij ging naar de hbs en deed in de avonduren de accountancy-opleiding. In 1969 kwam hij in dienst bij wat toen nog de socialistische vakcentrale NVV heette, de latere FNV. Hij kreeg er de leiding over de afdeling Administratie en Financiën. De stap naar de met de bond gelieerde Algemene Spaarbank Nederland was toen niet groot meer. Hij werd in 1980 directeur en zou dat blijven tot hij in 1992 met vut ging.

undefined

Links geld

De ASN was met andere financiële bondsinstellingen, zoals Concordia en De Centrale, al opgegaan in de Reaal Groep. De naam Boef gaf aanleiding tot grapjes, maar daar kon hij goed tegen. Samen met mede-directeur Fred Daane werkte Boef het krediet- en beleggingsbeleid uit. Er werden criteria vastgesteld voor bedrijven die geld wilden lenen en voor beleggingen: geen relaties met de wapenindustrie, eerbiediging van de mensenrechten, bijdragen aan het welzijn van werknemers en bescherming van het milieu.

Boef was een bevlogen idealist zonder franje. Hij droeg een confectiepak met stropdas, maar kon ook naar het werk gaan in een trui met spijkerbroek. Veel PvdA-afdelingen stalden hun spaartegoed bij de ASN. Ook de Orde der Dominicanen in Nijmegen, de Zusters van Liefde in Schijndel en de Clarissen in Limburg en Brabant bankierden bij ASN. Zoon Jelle Boef: 'Ze wilden hun geld zuiver beleggen, niet in bewapening. We kregen contact met ontwikkelingsorganisatie Novib, toen Max van den Berg daar directeur was. 'Met al dat linkse geld staan we mooi rood', zei hij. Figuurlijk gesproken dan.'

In de periode dat Boef directeur was ,verviervoudigde het balanstotaal van 225 miljoen naar 1 miljard. Het bankiersestablishment had weinig met hem op, zeker toen ASN een advertentie plaatste met een foto waarop voor zwarten verboden banken te zien waren in Zuid-Afrikaanse parken. De begeleidende tekst luidde: 'Er zijn banken en banken'. Hij haalde zich de woede op de hals van toenmalig ABN-topman André Batenburg. Die zond een boze brief naar FNV-voorman Wim Kok, die hem doorverwees naar Boef. Die besloot dat de campagne de volgende dag weer in de kranten moest staan.

Na 1992 bekleedde Boef nog veel pro-deobestuursfuncties en was lid van de raad van toezicht van de Novib. Over de fusie van de Reaal Groep met de SNS en de beursgang van de SNS Groep was hij kritisch. 'Als gedachte vind ik de beursgang niks. Zoals het tot nu toe gaat, kan het toch best?', zei hij in 2005 tegen de Volkskrant.

Piet Boef laat een vrouw, een zoon en een dochter achter.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden