Opinie Commentaar

Boa’s kunnen agenten assisteren, maar ze zullen de politie nooit kunnen vervangen

Boa’s moeten een klap kunnen pareren. Maar daarvoor hebben zij geen zwaar wapentuig nodig.

BOA’s doen hun ronde in het centrum van Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In Groot-Brittannië, Ierland, Australië en Noorwegen is slechts een kleine minderheid van de politieagenten bewapend. Hieraan ligt een oud principe ten grondslag: agenten worden geacht ‘aan de kant van het volk te staan’. Om hen van militairen te onderscheiden, dragen zij andere uniformen en zijn ze niet – of slechts licht – bewapend. In Groot-Brittannië worden alleen ervaren politiemensen met een taser uitgerust. Twee jaar geleden gaf driekwart van de Britse agenten in een enquête te kennen in die situatie geen verandering te willen brengen.

Hoe anders is, wat dit betreft, de situatie in Nederland. Hier belichaamt de politie juist het staatsgezag. Dit brengt met zich mee dat de Nederlandse politieagent van oudsher vaker is bewapend dan zijn Britse collega. Onlangs pleitte Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, er nog voor zijn mensen standaard van tasers (stroomstootwapens) te voorzien.

En nu zullen – met instemming van de politie – ook de buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) in staat worden gesteld om zich tegen aanvallers te verweren. Vooralsnog met pepperspray en eventueel een wapenstok, maar er gaan stemmen op om de boa in uitzonderingsgevallen ook met een taser of een vuurwapen uit te rusten. De reguliere politie delegeert, met andere woorden, een deel van haar machtsmonopolie aan de boa’s.

Die ontwikkeling is, gezien de agressie waaraan boa’s blootstaan, tot op zekere hoogte onvermijdelijk. Het respect voor regels in de openbare ruimte wordt (verder) ondermijnd als de handhavers van die regels straffeloos kunnen worden bedreigd of gemolesteerd. Dit betekent echter niet dat boa’s zwaarder moeten bewapend dan nodig is om een klap te kunnen pareren. Als tasers of vuurwapens tot hun standaard uitrusting zouden gaan behoren, zou een heilloze bewapeningswedloop op straat worden ontketend. Al was het maar omdat particuliere beveiligers in dat geval eveneens het recht op een zwaardere bewapening voor zich zullen opeisen.

Boa’s zouden kunnen voorzien in de behoefte aan ‘meer blauw op straat’. Ze kunnen de politie assisteren. Maar ze zullen, met een opleiding van drie maanden, de politie nooit kunnen vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden