OpinieBN-ERS OVER CORONA

BN-betweters, jullie preken voor eigen parochie

De meeste mensen houden zich aan de corona-adviezen, dus belerende BN’ers op sociale media zijn overbodig, meent Lynn van Rijnsoever.

Het Centraal Station in Amsterdam tijdens de middagspits, controleurs genieten even van het prachtige weer. De overheid waarschuwt, de burger luistert. Meestal.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

We zijn allemaal klaar met de stortvloed aan coronanieuws. Daarbovenop ben ik ook klaar met iets anders: de belerende berichten op ­sociale media van Bekende Nederlanders. ‘Blijf binnen’, ‘Doe.Effe.Normaal.’, ‘1,5 meter!!!!’, ‘KOM NIET NAAR HET BOS’, ‘Schandalig’, ‘Snappen jullie het dan niet?’, ‘Dit maakt een lockdown onvermijdelijk. Bedankt.’

Maar als al deze BN’ers wel de adviezen opvolgen, is het toch simpele ­statistiek dat de meeste mensen dit ook doen? Gewoon. Of anders: wat is precies de uitzondering? Die enkele ouders naast elkaar in het park omdat hun kinderen moeten worden uitgelaten of die enkele influencers in hun eigen bubbel op de bank? Ik denk geen van beide, of misschien wel allebei.

Waar is de representatie van het overgrote gedeelte van de Nederlanders, zij die gewoon doen wat er gebeuren moet? Zoveel mogelijk thuisblijven, naar hun vitale werk gaan, de boodschappen, met een boogje om iemand heen lopen en met afstand in de rij gaan staan? Kijk maar om je heen, als je uit je bubbel durft om boodschappen te doen. Kijk naar die lijnen op de grond in de Albert Heijn en zie hoe mensen braaf achter de lijn gaan staan. Kijk naar de mensen op de stoep die elkaar zien aankomen en even de pas inhouden zodat ze met ­afstand elkaar kunnen passeren. Kijk naar het park waar mensen aan weerszijden van de bankjes zitten, ­alleen maar toch samen. Kijk naar de treinen die leeg zijn, de files die verdwijnen en de uitgestorven straten.

Waarom is het nieuws dan over ­digitale borden bij het Amsterdamse Bos met ‘Blijf weg’? Al die hierboven genoemde dingen zijn toch ook nieuws? De meeste mensen zitten nu echt voornamelijk binnen. Voor de ­Instagrammende programmamaker van 30 zonder kinderen is dit misschien makkelijker dan voor een alleenstaande vader met twee kleuters. Maar ze blijven alle vier binnen.

Kijk maar naar het aantal down­loads van Zoom afgelopen weken. Of naar de creatieve vrijmibo’s waarin ­iedereen hetzelfde bierpakket van de lokale bierbrouwer heeft besteld. Kijk naar #supportyourlocals. Kijk naar de livestreamconcerten op Instagram. Kijk naar de pubquiz via YouTube live en Google sheets. Kijk naar die teller op duizend teams. Kijk naar de balkonserenades. Kijk naar de bezorg­services van de horeca. Kijk naar de #challenges om thuis te doen. Kijk naar al deze en meer initiatieven, opgezet vanuit huis, voor thuis. Voor het alleen zijn maar toch samen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen. Mensen die inderdaad niet weten hoeveel 1,5 meter precies is. Maar de grootste uitzondering is nu de afzondering, waaraan het overgrote deel zo goed mogelijk meedoet. Ik pleit voor een focus op deze laatste uitzondering: de bizarre wereld waarin we nu zitten. En ik pleit tegen de uitzonderingen in die uitzondering.

Laten we naar elkaar omkijken, niet naar die paar anderen. We moeten dit samen doen, niet wij tegen zij. Maar juist zij aan zij, met 1,5 meter afstand. Het is echt niet nodig om dat elk uur op je Instastory te zetten, want je preekt voor eigen parochie. Je half miljoen volgers doen het al.

Lynn van Rijnsoever woont in Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden