ColumnDe betrouwbare mannetjes

Blokkeerfriezen wordt straks nog ‘Woord van het Jaar’

‘En we zingen en we springen en we zijn zo blij...’ De buschauffeur had de cd-speler keihard gezet en iedereen had er superveel zin in. Ze hadden er echt een uitje van gemaakt. Lekker op 9 oktober sinterklaasliedjes zingen. Meeklappen, handjes op de knietjes. Heel gewone volwassen mensen met heel gewoon gedrag.

Eenmaal in de rechtszaal was de stemming minder uitgelaten. Bij aanvang van de middagsessie liet advocaat Wim Anker weten dat enkele verdachten alweer waren vertrokken ‘omdat ze er op deze manier’ geen zin in hadden. Ze vonden de aanpak van de rechtbank ‘te negatief’. Een groep meegereisde motorrijders begreep er niks van. Als Marokkanen winnen met voetbal gaan ze toch ook het Mercatorplein op? En dan zouden wij geen snelweg ­mogen blokkeren?

De 26-jarige Donnie vond ‘het recht van demonstratie op zich wel goed, maar niet voor iedereen’, verdachte ­Sybolt H. (34) wist ook wel dat-ie het recht niet in eigen hand mag nemen: ‘Maar veiligheid gaat boven de wet, naar mijn mening.’ En in een filmpje van De Telegraaf vond een sympathisant dat ‘de politie toch ook midden op de weg gaat staan met demonstraties enzo?’ Hoofd­redacteur Paul Jansen had twee sterverslaggevers op de zaak gezet en aan de vooravond van het proces tegen wat zo leuk de Blokkeerfriezen was gaan heten, was er de jaarlijkse intocht van Jenny Douwes, initiatiefnemer van de ‘ludiek bedoelde actie’ en beschermheilige van Wakker Nederland. ‘De vrouwelijke Grutte Pier’, had veel bijval gekregen, tekende cultuuroorlogscorrespondent Wierd Duk op: ‘De mensen vonden het een showproces.’

Ook de columnisten lieten zich niet onbetuigd. Leon de Winter sprak van ‘een showproces’. Collega Nausicaa Marbe noemde het zelfs ‘een showproces’. Jeroen Pauw met zijn ‘flitsende mediabedrijf en zijn Caraïbische retraites’ mocht de Blokkeerfriezen dan uitlachen, schreef Marbe, voor de vrachtwagenrijdende Fries in z’n krimpgebied is zo’n sinterklaasintocht een jaarlijks hoogtepunt waarvan hij wil genieten ‘zonder oorlogskreten van haatactivisten’.

We besloten eens in ons Grote Boek te bladeren. ‘Zwarte Piet blijft zwart’ juichte De Telegraaf begin november in koeieletters op de voorpagina nadat, na dagen van ondraaglijke spanning, een pikzwarte Maarten Wansink het toneel van het Sinterklaasjournaal had beklommen. Daags voor de blokkade was er een eerste interview met Jenny Douwes geweest. Na de ‘Slag om Dokkum’ mocht de ‘Heldin’ zelfs op de voorpagina. Er was een analyse, een reconstructie, een analyse van de reconstructie, applaus voor de ‘Frieze Helden’, voor het ‘Fries verzet’. De oorlogskreten waren niet aan te slepen geweest. En nu, bijna een jaar later, liepen ze op de redactie aan de Basisweg alweer met een enorm grutte pier in de broek.

De gedachten van de Betrouwbare Mannetjes dwaalden af naar de niet-Blokkeerfries. Zeg maar, de gewone, hardwerkende Fries. De vrouw uit Bolsward die het niet in haar botte kop haalt om een snelweg te blokkeren. De man uit Hindeloopen die er niet constant bij wil hoeven zeggen dat hij ook heus ‘moe wordt van de discussie’. De openwaterzwemmer tussen Sneek en Stavoren die nu al aan ziet komen dat ‘Blokkeerfriezen’ straks ‘Woord van het Jaar’ wordt, terwijl niemand het daarna nog gebruikt.

En terwijl voor de rechtbank een ‘ludiek bedoelde’ ­protest-banaan met een aap erin werd verwijderd, lazen wij nog eens over de vooringenomenheid van het OM, over ‘de kloof’, over waarom eigenrichting misschien soms zo gek nog niet is. Ach ja, kwestie van opjutten, toejuichen, en de boel reduceren tot beklagenswaardige zielen in een krimpgebied, en niemand die het nog heeft over Zwarte Piet zelf. En allemaal dankzij de Blokkeerfries, willoos acteur in de showprocesshow van De Telegraaf.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Ludiek bedoeld stukje.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden