COMMENTAAR

Bloedbank Sanquin moet een heldere structuur krijgen

Bij bloedbank Sanquin zijn de publieke en de commerciële taak niet goed genoeg gescheiden.

Xander van Uffelen
null Beeld anp
Beeld anp

De vermenging van de publieke taak en de commerciële taak van bloedbank Sanquin geeft een erg ongemakkelijk gevoel. Aangezien de financiële risico's van de commerciële avonturen in de VS kunnen neerslaan op de publieke levering van gedoneerd bloed aan Nederlandse ziekenhuizen is een politiek debat over de hybride structuur van Sanquin noodzakelijk. Een definitief oordeel is daarbij lastig te geven omdat zowel aan de splitsing als aan het behoud van Sanquin nadelen zijn verbonden.

Vooropgesteld: Sanquin vervult een nuttige maatschappelijke functie. Door de verwerking van donorbloed en de productie van plasma kunnen Nederlandse ziekenhuizen beschikken over voldoende bloedproducten voor de hulp aan patiënten. De kwaliteit ligt daarbij op een hoog niveau en door het wijdvertakte systeem van bloeddonaties is Nederland ook zelfvoorzienend.

Met dank aan deze publieke voorziening bedient Sanquin ook een commerciële markt. Van bloed of plasma van buitenlandse instellingen maakt de bloedbewerker een hoogwaardig product, waar Amerikaanse ziekenhuizen graag voor willen betalen. Sanquin dacht de commerciële risico's redelijk te hebben afgedekt. In de boekhouding is er een duidelijke scheiding aangebracht tussen de publieke taak en de commerciële taak. In de praktijk blijkt de scheiding echter niet goed te handhaven want de grote en nieuwe bloedfabriek wordt voor beide onderdelen gebruikt.

De Amerikaanse toezichthouder FDA voerde de afgelopen weken intensieve controles uit op bloedbank Sanquin. Het bedrijf wordt zo op kosten gejaagd. Bovendien zijn andere gebruikers van de bloedfaciliteit terughoudend geworden, waardoor de nieuwe en grotere fabriek ongebruikt blijft. De rekening hiervan drukt op de gehele organisatie, waardoor ook de publieke dienstverlening de dupe kan worden.

Een duidelijke splitsing van publieke en commerciële taken lijkt een logische oplossing. Het gevaar is dan wel dat Nederlandse kennis en faciliteiten van de commerciële tak snel in buitenlandse handen verdwijnen. Risico's kunnen ook worden ingedamd door strengere overheidscontrole. De sluimerende politieke discussie over bloedbank Sanquin moet uitmonden in een heldere structuur voor Sanquin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden