Ter redactie De week van de hoofdredacteur

Blijkbaar is het voor de betrokkenen bij het verhaal over Tantra en wanneer seks gewild is moeilijk te accepteren dat er meerdere waarheden mogelijk zijn

Wat gebeurde er deze week bij de hoofdredactie?

Beeld Elise Vandeplancke

Het artikel waarmee we vorige week de krant openden, ‘Spijt van tantra’, viel niet bij iedereen in goede aarde. ‘Ik heb in datzelfde centrum twee keer een Tantratraining gevolgd (...) en dat waren echt fantastisch mooie ervaringen. Kunt u mij uitleggen waarom u kiest voor een zo ongenuanceerde en zo onvolledige voorpagina waarin het fenomeen tantra – opnieuw – wordt besmeurd ?’, schreef een lezer.

In het weekend was er al een YouTube-film verschenen waarin Alex Vartman, oprichter van The New Tantra – die inmiddels door het leven gaat als Alexa Vartman – de Volkskrant beschuldigde van een ‘heksenjacht’. Ook hij benadrukte dat de overgrote meerderheid van de cursisten tevreden is. De bronnen van de Volkskrant die door de tantra­cursussen getraumatiseerd zijn, zouden worden gedreven door rancune.

Wij vonden het verhaal relevant omdat het gaat over de vraag wanneer seks gewild is. Nu minister Grapperhaus bezig is met een nieuwe wet op dit terrein, is dat een urgente kwestie. De organisatoren schermden met een schriftelijke toestemming die de deelnemers van­tevoren gaven, maar is dat voldoende?

De cursusgevers hebben de publicatie te vuur en te zwaard bestreden. Ze noemden vele ‘feitelijke onjuistheden’, die bij nadere bestudering vooral andere interpretaties van de feiten bleken. Zij vinden dat ze er alles aan hebben gedaan om ervoor te zorgen dat niemand iets tegen zijn wil zou doen.

Blijkbaar is het voor de betrokkenen moeilijk te accepteren dat er meerdere waarheden mogelijk zijn: dat veel cursisten tevreden zijn, maar dat sommige cursisten ook met trauma’s achterblijven. Het eerste kan nooit een legitimatie zijn voor het tweede, lijkt me.

Het stuk heeft zeker niet de pretentie een definitief oordeel te vellen over tantra. De verslaggevers Anneke Stoffelen en Irene de Zwaan zijn nu juist zo goed omdat ze puur journalistiek denken. Ze proberen de situatie slechts zo precies mogelijk te beschrijven en laten het eindoordeel vooral aan de lezer. In onze podcast Het Volkskrantgeluid van deze week lichten ze hun werkmethode toe. Gaat dat luisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden