ColumnLisa Bouyeure

Blijft het hutje op de hei ook na ­corona populair?

null Beeld
Lisa Bouyeure

Nu we weer wat meer naar buiten mogen, vroeg ik me ineens af hoe het al die ontwikkelingen zal vergaan die door de lockdown in een stroomversnelling raakten. Blijven we trouw zuurdesembroden bakken, filepromeneren door het park en huisbroeken onder nette jasjes dragen (business on top, party on the bottom)? Hoe zal het aflopen met onze klusdrang, organiseerdrift en kettingkijkgewoonten?

En een ander vraagstuk dat me bezighoudt, omdat het fenomeen me al een jaar fascineert: wat zal er gebeuren met cottagecore, de razend populaire internetsubcultuur van jongeren die het ouderwetse landelijke leven verheerlijken?

Voor degenen die er nog niet bekend mee zijn, zal ik het kort uitleggen – ik denk bijvoorbeeld aan de mensen die echt in een hutje op het platteland wonen en hun dagen vullen met bloemen plukken en dekens quilten, en dus de Volkskrant lezen. Cottagecore kun je zien als een rollenspel, met bijbehorende kostuums, decors en activiteiten, gespeeld door nostalgische tieners en twintigers. Ze wonen zogenaamd in met klimrozen begroeide huisjes met rokende schoorstenen, dragen geborduurde jurken en doekjes op hun hoofd, staan met gespreide armen in velden vol madeliefjes te glimlachen en maken thee in oude ketels. Dit alles wordt vastgelegd op foto en video, en met passende tekst en muziek op sociale media gedeeld, van IJsland tot Japan. Op TikTok werd de hashtag #cottagecore al 6 miljard keer bekeken.

Cottagecore verheerlijkt het landelijk leven. Door de pandemie kreeg het hutje op de hei een enorme aantrekkingskracht.	 Beeld TikTok
Cottagecore verheerlijkt het landelijk leven. Door de pandemie kreeg het hutje op de hei een enorme aantrekkingskracht.Beeld TikTok

In The New Yorker kwam deze week een trendwatcher van het bureau WGSN aan het woord, die signaleerde dat er onder jongeren meer subculturen zijn ontstaan. ‘Het is alsof er uit de pandemie en de daaropvolgende lockdownmoeheid een nieuw soort creativiteit is voortgekomen’, zei ze. Ergens is dat natuurlijk heel logisch. Doordat jongeren minder contact hebben gehad buiten hun schermen om, konden ze veilig afdrijven naar obscure hoekjes van het internet, zonder door een volle aula te worden nagekeken. Ook de aantrekkingskracht van cottagecore is lockdowntechnisch goed te verklaren: als je toch aan huis bent gekluisterd, kun je beter het altijd zonnige Jane Austen-leven leiden dan dat van Jannie in regenachtig Almere Buiten.

Op de website Aesthetics Wiki zijn cottagecore en honderden andere internetsubculturen verzameld. Een kleine greep uit het aanbod: bimbo casual, bibliopunk, grandparentcore, prairiecore en ocean grunge. Het afgelopen jaar werd ook dark academia veel gepraktiseerd (788 miljoen views op TikTok), een deprimerende voorstelling van studeren aan een oude Engelse elite-universiteit. Dat betekent geruite wollen jassen, vergeelde boeken, typemachines, mistige luchten en weltschmerz.

Zeker wat cottagecore betreft lijkt me dat het verder gaat dan puur pandemie-escapisme. Misschien gedijt het zelfs nog wel beter onder normale omstandigheden, als je kijkt naar alle zwelgreacties op Instagram en TikTok waarin jongeren dromen over een prikkelarm bestaan. ‘Mag ik alsjeblieft dit leven leiden?’, schrijft een 14-jarige die zichzelf @froggirl888 noemt. ‘Geen baan, geen rekeningen, alleen dit.’ Een meisje uit Londen was zelfs in tranen uitgebarsten bij het zien van een van de filmpjes: ‘Ik wil op die plek zijn en me nergens zorgen over hoeven maken.’ (De reactie werd 6.788 keer geliket.)

Tel daar straks een berg sociale verplichtingen, drukke winkelstraten, piepende telefoons en haastige types in vertraagde treinen bij op en ieder weldenkend mens begint te verlangen naar een hutje op de hei met kippen in de tuin. Jammer alleen dat je er de hele dag bij moet tiktokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden