De kwestiePeter de Waard

Blijft er ook voor Dirk Scheringa nog iets aan de strijkstok hangen?

Peter de Waard Beeld f
Peter de WaardBeeld f

Als een bedrijf failliet gaat, mogen de curatoren een kale kip plukken, omdat de schulden hoger zijn dan de vorderingen. Als een bank failliet gaat, is er een kale kip die gouden eieren blijft leggen.

In staat van faillissement wordt een bank een geldkraan omdat er geen rente meer hoeft te worden betaald over het geleende geld, terwijl er wel rente wordt gekregen over het uitgeleende geld. DSB Bank in faillissement – of Finqus BV, zoals het vehikel sinds 2016 heet – maakte vorige week bekend over 2018 een winst van 106 miljoen euro te hebben behaald. Schuldeisers, die al hun vorderingen reeds hebben teruggekregen, ontvangen ook nog eens 367 miljoen euro aan gederfde rente. Nog 300 miljoen euro te gaan en de aller-, allerlaatste schulden van de voormalige bank zullen zijn voldaan. Ook alle schadeclaims zijn inmiddels – soms via een schikking – afgehandeld. Uniek is zoiets niet. Ook de schuldeisers bij eerdere geruchtmakende bankfaillissementen (BCCI in 1991, Van der Hoop in 2005 en zelfs delen van Lehman in 2008) hebben alles teruggekregen.

De huidige curatoren Ben Knüppe en Rutger Schimmelpenninck die nu al tot de langstzittende bankdirecteuren van Nederland horen, zeggen dat er voor 2020 nog geen definitieve afwikkeling komt. Op dit moment heeft Finqus nog 1,5 miljard aan kredieten (vooral langlopende hypotheken) uitstaan. Dat daalt elk jaar met zo’n 150 miljoen euro, omdat wel schulden worden afgelost en er geen nieuwe hypotheken worden verkocht. De winstgevendheid zal daardoor dalen. Maar op dit moment vinden de curatoren het lucratiever voor de schuldeisers, wier belangen zij moeten dienen, zelf met de exploitatie door te gaan dan die portefeuille te verkopen.

Mogelijk kan die laatste 300 miljoen ook nog worden binnengehaald. En als er dan nog geld resteert kan dat worden uitgekeerd aan de enige aandeelhouder van DSB Bank. Dat is niet Dirk Scheringa zelf, maar DSB Beheer, het vehikel waarin hij zijn privéhobby’s had ondergebracht zoals het museum en de voetbalclub. Ook dat ging in 2009 failliet.

Het faillissement daarvan is al afgewikkeld, maar omdat daar geen geldkraan bleef druppelen kregen de schuldeisers, waaronder AZ, slechts 21 procent van hun vorderingen terug. Samen zijn zij er 100 miljoen euro bij ingeschoten. Als uit de boedel van DSB Bank nog iets resteert, krijgen ze dat geld alsnog. Als dat ook zou zijn voldaan – maar dat is theoretisch – zou Dirk Scheringa zelf als enig aandeelhouder van DSB Beheer gaan delen in de faillissementsbaten.

Volgens Scheringa is de winstgevendheid van Finqus een bewijs dat DSB nooit failliet had hoeven te gaan. Helaas zou DSB als lopende bank alleen rotte eieren hebben gelegd. Het was nu eenmaal zo’n financiële janboel dat een enkele oproep tot een bankrun van Pieter Lakeman DSB meteen de kop kostte.

DSB Bank was ook in 2009 gewoon een kale kip, hoewel Scheringa met de veren pronkte.

Lees ook:

Kan ‘polderdesperado’ Dirk Scheringa ooit weer uit zijn graf herrijzen? Er is in elk geval al een musical gemaakt over de oud-bankdirecteur, met de titel ‘Dikkie de Kid’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden