Blijf van dat dak af!

Waar bemoeit de overheid zich mee. Waarom mogen burgers hun geloof niet uiten?

Mensen die door de gemeente Giessenlanden rijden kunnen het vanaf de openbare weg zien: 'JEZUS REDT. Deze tekst staat op het dak van Joop van Ooijen, een boer die op die manier duidelijk wilt maken wat zijn geloofsovertuiging is en tegelijkertijd het Woord verspreiden naar alle andere niet-gelovige mensen.

Op woensdagochtend heeft de Raad van State bepaald dat de gemeente terecht een dwangsom heeft opgelegd aan Ooijen op de tekst van zijn dak af te halen. Blijkbaar gaat de overheid nu zelfs bepalen wat voor teksten er op je dak mogen staan. Te belachelijk voor woorden.

Raadsel
Het argument dat de gemeente gebruikt is dat de tekst in strijd is met de 'gemeentelijke welstandsnormen'. Wat wordt daarmee bedoeld? Voor mij een raadsel, niet zo gek aangezien de overheid wel vaker taal gebruikt waarvan de gewone burger niets van snapt.

Mochten er bijvoorbeeld teksten staan die oproepen tot geweld, dan had ik daar enigbegrip voor kunnen hebben. In dit geval gaat het om een gelovige boer die het (in zijn ogen) goede nieuws wilt verspreiden vanuit zijn boerderij. Dat is zijn goed recht en dat hoort ook zo te blijven.

Je mag het wel of niet eens zijn met de tekst, die moet gewoon geplaatst kunnen worden. Zeker als het om je eigen huis gaat! Het was wat anders geweest als deze tekst op het dak van een overheidsgebouw was geplaatst

We kennen in Nederland immers de scheiding van kerk en staat. De kerk bemoeit zich niet met de overheid en andersom ook niet. Helaas zijn er op dit moment nog gemeentes waar men het niet zo nauw neemt met die scheiding van kerk en staat. In sommige gemeentes hangen kruisjes in de raadszaal en wordt een raadsvergadering afgesloten met een gebed. In de kwestie van de gemeente Giessenlanden kan de slinger kennelijk ook naar de andere kant doorslaan.

Belachelijk
Het is te belachelijk voor woorden dat burgers om kleine dingetjes zoals een tekst als 'Jezus redt' berispt en gedwongen worden om de tekst van je dak af te halen. Als mensen zich daaraan ergeren kijken ze toch de andere kant op? Het gaat hier immers om privéterrein. Hoe zit het eigenlijk met reclameborden langs de snelweg?

Op de weg van Leiden naar Schiphol kan men ook een reclamebord voor telefoonseks zien. Valt dit ook onder 'gemeentelijke welstandsnormen'? Of wat te bedenken van de vele posters die ik voor ramen heb gezien met een foto van Wilders en de tekst: 'Extremist, brengt u en de samenleving ernstige schade toe'. Een tekst die erg ver gaat en waarmee mensen het eens dan wel oneens kunnen zijn, maar die tekst moet wel zichtbaar tentoongesteld worden, als men dat wil.

Censuur is de bijl aan de wortel van onze vrije samenleving. Dat uitgerekend de Raad van State met een uitspraak komt dat dit mag door een (niet tot geweld oproepende) tekst van privé-eigendom te verwijderden is een zorgwekkend teken. Blijkbaar heeft de overheid de neiging om haar burgers te censureren. Een mooi punt voor de coalitiebesprekingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden