Blijf onderzoeksvoorstellen beoordelen op kwaliteit

De ingezonden lezersbrieven van maandag 25 september 2017.

Het Cern in Genève, waar onderzoek wordt gedaan naar het higgsdeeltje Beeld afp
Het Cern in Genève, waar onderzoek wordt gedaan naar het higgsdeeltjeBeeld afp

Brief van de dag: voortdurend op zoek naar geld

Wetenschappers aan onze universiteiten zijn voortdurend op zoek naar geld om hun onderzoek te financieren, of het nu gaat om stamcellen, het higgs-deeltje of de Dode Zeerollen. De overheid stelt hiervoor geld beschikbaar. Om voor dat geld in aanmerking te komen, dienen onderzoekers voorstellen in die door anderen worden beoordeeld op kwaliteit: peerreview. Het beschikbare budget is (te) krap, lang niet elke aanvraag wordt gehonoreerd. In het wetenschappelijk tijdschrift Plos One wordt bepleit peerreview af te schaffen: het is te veel gedoe, verdeel het geld gewoon 'egalitair' over alle Nederlandse wetenschappers en doe geen poging bij voorkeur de beste onderzoekers te financieren. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO), onze nationale onderzoeksfinancier, wordt daarmee overbodig. Scheelt ook weer. In een niet erg kritisch interview met de auteur besteedt de Volkskrant aandacht aan de Plos One-publicatie en aan het betoog dat bij egalitaire verdeling de spoeling niet te dun wordt. Daar is veel op aan te merken, maar veel belangrijker is de vraag of verdeling van middelen op basis van creatieve en vernieuwende onderzoeksvoorstellen iets toevoegt ten opzichte van de egalitaire verdeling waar het artikel voor pleit. In een goed peerreview-systeem is juist dat gewaarborgd. De voordelen van wetenschappelijke vernieuwing en de stimulering van excellentie die hiermee gepaard gaan, wegen ruimschoots op tegen de overhead die het beoordelingssysteem nu eenmaal met zich meebrengt. Zo wijst de praktijk uit.

Jos Engelen, hoogleraar natuurkunde UvA, oud-voorzitter NWO, Muiderberg

Langer leven

Het is weer eens wat anders, een special van het Volkskrant Magazine gewijd aan alcohol (23 september) in plaats van aan mode, design, lifestyle of wonen. Net als de voorgenoemde leverde ook deze bijlage een interessante leeservaring op. Er blijft me nu maar één conclusie over: stoppen met alcohol, de lof die Midas Dekkers en Henk van Straten de drank toewuiven ten spijt.

Een opmerking in de opsomming van de gevaren van alcohol viel me op: hogeropgeleiden drinken veel meer dan lageropgeleiden. Dat is wat ongerijmd als keer op keer uit onderzoek blijkt dat de eerstgenoemde groep gemiddeld zeven jaar langer leeft dan de lageropgeleiden.

Jammer dat ik niet hoog opgeleid ben, anders nam ik er nog eentje op!

Aad van den Enden, Utrecht

Knipcafé

Naar aanleiding van het artikel 'Zorgen over biertje bij de kapper'. Je zou het natuurlijk ook om kunnen draaien. Begin een 'knipcafé'. Dus: maak in je kroeg een hoek vrij en zet er een kapper in.

Jef Michielsen, Sint-Michielsgestel

Twee maten

Met interesse heb ik het sterke pleidooi van Rosa van Gool gelezen dat zondag op de site stond over afschaffing van bijzonder onderwijs. Het roept bij mij wel de vraag op: waarom nú deze discussie, in deze tijd? Dat antwoord is natuurlijk klip en klaar: we zijn bang voor verdere islamisering van onze samenleving. Dat wordt niet hardop gezegd, liever verschuilen we ons achter die ene geweigerde niet-religieuze leerling of die ene school die de evolutietheorie verzweeg.

En vanwege die angst dient dus al het bijzonder onderwijs te worden afgeschaft. Ook het lieve katholieke schooltje van mijn dochters, of de montessorischool van mijn stiefkinderen. Je kunt tenslotte niet met twee maten meten. Ik weet eerlijk gezegd niet wat je zwaarder zou moeten laten wegen, die angst of de vrijheid van onderwijs in een tijd dat we te maken krijgen met verregaande vertrutting in onze samenleving.

Maaike van der Horst, Haarlem

Arbeider

Niet eerder las ik een helderder analyse over de toestand van de sociaal-democratie in de westerse wereld dan die van Arie Elshout: Sociaal-democratie heeft de arbeider weer hard nodig.

Het tegenovergestelde is even waar: de arbeider heeft de sociaal-democratie hard nodig. Maar ook de hele samenleving. Pas als de arbeider in de meest brede zin van het woord wordt gehoord en gezien, blijven wij allemaal gevrijwaard van populisme.

Frans Scholten, Almen

Strategie

Is het bewust of per ongeluk, de advertentie 'Strategie en Leiderschap' onder het artikel over Trump en Kim Jong-un? In beide gevallen: geslaagde plaatsing.

Els van den Boom, Eindhoven

Castraten

Een bijkomend verschijnsel in de actuele genderdiscussie is de al dan niet subtiele bagatellisering van de werking van hormonen. Van testosteron word je niet per se een machoman, aldus Asha ten Broeke. Dat mag dan zo zijn, maar je wordt er wél man van. In de 18de eeuw componeerden Mozart en Händel speciaal werken voor de stem van een castraat. Bij een dergelijke stakker waren op zeer jonge leeftijd de zaadballen verwijderd om de hoge sopraanstem te behouden. Dit gebruik werd in de loop van de 19de eeuw om voor de hand liggende redenen afgeschaft.

Eric Mulder, Oldenzaal

Pretpark

Er klinkt Eftelingmuziek in de IJ-passage van Amsterdam CS om hangjeugd en en andere overlastgevers te verjagen. Voor wie nog twijfel had: Amsterdam is nu officieel een pretpark.

Sjors Koppes, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden