ingezonden brieven

Blijf niet hangen bij voetbal, er is meer om over te schrijven

Dit zijn de lezersbrieven van donderdag 10 juni.

Hockeyer Mirco Pruijser dinsdag in actie tegen Wales. Nederland won de EK-wedstrijd met 6-0. Beeld EPA
Hockeyer Mirco Pruijser dinsdag in actie tegen Wales. Nederland won de EK-wedstrijd met 6-0.Beeld EPA

Brief van de Dag: kijk ook eens naar andere sporten

Dinsdag ben ik met mijn zoon naar het EK hockey in Amsterdam geweest. We hebben drie leuke en spannende wedstrijden gezien, waaronder de wedstrijd Nederland-Wales.

Ik ben met stomheid geslagen als ik tot de ontdekking kom dat er de volgende dag helemaal niets in de krant staat over deze hockeywedstrijd of de andere gespeelde wedstrijden. In de plaats daarvan zie ik onder andere twee artikelen over voetbal. Hockey is groot in Nederland en kent veel enthousiaste mensen.

Ik vind veel sporten leuk, ook voetbal, en ik wil er graag over lezen in de Volkskrant. Maar er is buitensporig veel aandacht voor voetbal en te weinig voor andere sporten. Ik zou dat graag anders zien. Meer aandacht voor andere sporten. En als er een EK of een WK is van een bepaalde sport: graag aandacht hiervoor in de vorm van wedstrijdverslagen en standen.

Tjeerd van der Mark, Lisse

Obese jongeren

Overgewicht bij de jeugd (Ten eerste, 9/6). Zou er iets veranderen als ‘de vreetzuil’ in fastfoodketens en supermarkten alleen toegankelijk is na vertoning van een identiteitsbewijs. Inderdaad: de toegang tot ongezonde voeding beperken, net als bij rookwaren en alcohol.

Jaap Slooten, Haarlem

Examens kwijt

Net als enkele jaren geleden dreigt een groep leerlingen het slachtoffer te worden van de incompetentie bij de posterijen. Ook nu weer zijn ettelijke enveloppen met examens zoekgeraakt. De oplossing: het werk moet waarschijnlijk over.

Dat is godgeklaagd. Het principe dat twee docenten van verschillende scholen een examen nakijken is fraai en zinnig, maar het uitgangspunt mag best zijn dat de eerste corrector ook zorgvuldig heeft nagekeken. En als het gaat om de controleerbaarheid: ja, examens moeten worden bewaard zodat controle na afloop mogelijk is, maar dat gebeurt in de praktijk nu ook weer niet zo vaak dat het ontbreken van enkele toetsen een onoverkomelijk euvel is. Het werk is nagekeken, de leerlingen zijn aan vakantie toe.

Maurits Lesmeister, docent, Amersfoort

Tuig (1)

Je zou, wanneer een van de langst zittende Tweede Kamerleden rondbazuint dat de meeste journalisten – behalve natuurlijk zij die hem nooit tegenspreken – schorriemorrie zijn, een tegenreactie verwachten van de minister-president en van de voorzitter van de Tweede Kamer.

De 82 procent van de Nederlandse journalisten die het afgelopen jaar met agressie of bedreiging te maken had, heeft recht op verdediging door degenen die vanuit hun functie de eerste verantwoordelijkheid dragen voor onze democratie. Of laten ook die zich intimideren?

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Tuig (2)

Vraag aan Wilders: zijn journalisten misschien tuig van de richel omdat ze de waarheid omtrent nog groter tuig aan het licht brengen?

Hink Siegers, Blaricum

Syriëganger

Uit het artikel over IS-gangers (Ten eerste, 7/6) blijkt dat een strafrechter een illegale en diplomatiek onwenselijke actie afdwingt, omdat veroordeling bij verstek niet mogelijk is als de verdachte zelf bij de zitting aanwezig wil zijn. Moet nu de Syrië-gezant worden aangeklaagd en/of de minister van Buitenlandse Zaken als diens opdrachtgever, en/of de minister van Justitie als doorgever van het verzoek van de rechtbank in Rotterdam? Of moeten we dan toch maar, bij gebrek aan beter, de strafrechter ter verantwoording roepen, wegens uitlokking van een illegale actie? Het beste lijkt de wet aan te passen.

J.A.W.M. Zunnebeld, Zaandam

Afvalberg

Het artikel ‘Eén zomers dagje park, 5.000 liter zwerfafval’ (Ten eerste, 8/6) illustreert een zorgwekkend fenomeen. In een maatschappij waar de boodschap al een decennium is dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid heeft, neemt de deskundige de verantwoordelijkheid om het achterlaten van rotzooi te verklaren en de overheid om het op te lossen.

Wat mis ik soms het simplisme. ‘1.000 dollar boete voor vervuilen’, staat in de VS op borden langs de snelweg. Niet dat ik dat van plan was, maar wat hield het je alert.

Ria Mooren, Den Bosch

F1-race Zandvoort

Het artikel ‘Organisatie verwacht dat helft bezoekers van F1-race in Zandvoort met de fiets komt’ (Ten eerste, 8/6) zorgde ervoor dat ik tweemaal in de lach schoot. De eerste keer bij de veronderstelling in de titel. De tweede keer bij de woorden van de woordvoerder, na de (op zich logische) opmerking dat een massale opkomst nodig is om het evenement financieel te laten slagen: ‘Als dat niet kan, zal er iemand moeten bijspringen.’ Dat is toch gewoon het ondernemersrisico?

Rob Zoomer, Arnhem

Elitelaag ambtenarij?

De overheid moet zeker geen anonieme boksbal zijn om je woede op te koelen, je machteloosheid te demonstreren en zeker geen organisatie waar je financieel en juridisch misbruik van mag maken. Althans, zonder dat daar sancties op staan. Daarin volg ik Sander Schimmelpenninck (O&D, 7/6) van harte.

Zijn voorstel om een nieuwe elitelaag te creëren lijkt me echter overbodig. Tenminste wanneer de criteria voor het zijn van ambtenaar minimaal omvatten: loyaal, onkreukbaar, kritisch en, zo mogelijk, ter zake kundig. Die ambtenaren zijn er gelukkig in voldoende mate.

Je moet ze alleen een beetje de hoogte in steken en in ieder geval een beetje stimuleren. De beloning voor het zijn van een goede of excellente ambtenaar is een tamelijk overzichtelijke carrière tot aan je pensionering, en ook financiële zekerheid (fijn in verband met hypotheek, vakanties, studie en zo meer).

Ben je verzekerd van je baan, dan kun je ook kritisch en loyaal zijn. Bovendien kun je duidelijke beslissingen nemen en je ongevoelig tonen voor overdreven attenties of exorbitante winstnemingen. Nogmaals, naar mijn idee zijn er al veel van dit soort goede ambtenaren. Nu moeten we ze alleen nog goed duidelijk maken waarom ze dat (kunnen) zijn.

Chris Wolters, Apeldoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden