ingezonden brieven

Blijf het debat over euthanasie zorgvuldig voeren

Dit zijn de ingezonden lezersbrieven van donderdag 29 april.

Een zogeheten 'zelfdodingspil'. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Een zogeheten 'zelfdodingspil'.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: waarom het lintje voor Marinou Arends terecht is

Deze week ontving Marinou Arends een koninklijke onderscheiding voor haar werk als arts en specialist ouderengeneeskunde. Arends werd, na het verlenen van euthanasie aan een mevrouw met vergevorderde dementie, vier jaar lang vervolgd door het OM.

Uiteindelijk is zij op alle niveau’s vrijgesproken en zijn de toetsingscriteria aangepast zodat artsen zonder ellendige rechtsvervolging euthanasie mogen toepassen voor mensen met een wilsverklaring die zelf niet meer in staat zijn tot een coherent verzoek hiervoor, mits alle zorgvuldigheidseisen in acht zijn genomen. Deze onderscheiding onderstreept dat Arends het Nederlands belang heeft gediend en vormt een kroon op haar werk.

Ondanks de zorgvuldigheid waarmee zij te werk ging, waren de rechtszaken rond het handelen van Arends lang en zwaar. Het juridische en politieke debat over de vrijheid van vrijwillige levensbeëindiging wordt nog volop gevoerd, bijvoorbeeld in de vorm van de bodemprocedure van de Coöperatie Laatste Wil. Dit debat verdient dezelfde zorgvuldigheid als waarmee Arends te werk is gegaan, opdat de aanscherping en uitbreiding van de regels geen enkele medische beroepsbeoefenaar in zo’n juridisch steekspel zal doen belanden.

Peter Bakens en Krista van Velzen, verpleegkundigen en initiatiefnemers decoratievoorstel

Vlaggen

Verbaasd door het grote aantal vlaggen op Koningsdag, hoop ik dat er net zoveel, zo niet meer, gevlagd zal worden op 4 en 5 mei.

Opdat wij nooit zullen vergeten én omdat we al 76 jaar het grote geluk hebben in ons land in vrede te kunnen leven. Volgens mij een groter goed dan de verjaardag van een koning.

Sity de Boer, Alphen aan den Rijn

Progressief links

Een artikel van Hilde Roothart (O&D, 21/4) wordt door Zihni Özdil (O&D, 23/4) gebruikt als volgende stok om links mee te slaan. Tegenover zijn ervaring met progressieve Nederlanders heb ik mijn eigen casus. De homoseksuele directeur van mijn basisschool, later een PvdA-beleidsmedewerker, zorgde dat ik mij er nooit tegengewerkt heb gevoeld. Het vwo-advies en de optie om een klas over te slaan, werden mij aangeboden door de excellente leerkrachten op zijn school.

Het platform om als jonge Nederlander gehoord te worden op landelijk niveau is mij door geen andere krant dan de linkse Volkskrant aangeboden. Mijn eerste tv-optreden als volwaardig gesprekspartner aan een talkshow kreeg ik wederom aangeboden door een omroep aan de linkerkant van het publieke bestel.

In mijn ervaring steunt progressief links mij niet omdat ik zielig ben, maar omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn. Geïnteresseerd in mij als volwaardig gelijke en in de emancipatie van de groep waar ik vandaan kom. Dankzij progressief links durf ik te zijn wie ik ben, niet dankzij de (extreem-)rechtse kringen waar ik vooral de ongewenste buitenstaander ben en blijf.

Nuri Kurmaz, Amsterdam

Tegenmacht

Ons lieve kabinet wilde geen ambtenaren voor de bus gooien, daarom werd de Tweede Kamer informatie onthouden. Bas van der Schot illustreert dit voortreffelijk (O&D, 28/4). Toen eindelijk de misstanden met de toeslagen voor iedereen duidelijk waren, deed ditzelfde kabinet aangifte tegen ambtenaren wegens knevelarij. Het kabinet houdt niet meer van ambtenaren dan van de burgers, het houdt vooral van zichzelf.

Ameling Algra, Almere

Tegenmacht (2)

Laten we het woord ‘oppositie’ afschaffen. Het suggereert een tegenstelling die er meestal niet is. Tweede Kamerleden moeten de regering controleren, of ze van de coalitie zijn of niet. Het zou om de inhoud moeten gaan, om aandacht voor andere invalshoeken en maatschappelijke belangen. Niet om tegenwerken, tegenhouden, oppositie.

Fia Sanders, Warmond

Tegenmacht (3)

Ook uw analisten kappen minister Kaag op een voor haar gunstig moment af (Ten eerste 27/4). De leden van de coalitiefracties mogen van haar even fel debatteren als andere Kamerleden, maar dan wel binnen bepaalde kaders. Zij stelt immers voor dat het kabinet met de voorzitters van de coalitiefracties bespreekt ‘welke kaders hierbij werkzaam zijn, en deze ook kenbaar te maken aan eenieder’. Oftewel in Hoekstra-jargon: gesensibiliseerde tegenmacht.

Atty Vogelzang, Amsterdam

Hoezo fieldlabs?

Dure onderzoeken met een Engelse naam zijn niet nodig. Ga analyseren hoe Koningsdag dit jaar uitpakt. Amsterdam biedt zich gratis aan!

Eki Steenhuisen, Eelde

Deegroller

Waarom moet Max Pam uitgerekend in zijn stuk over de seksualisering van vrouwen in turnpakjes (Ten eerste, 28/4) Loes Reijmer een deegroller als wapen toebedelen? Misschien heeft Reijmer wel een klauwhamer of kettingzaag in de kast liggen, kijkt u maar uit meneer Pam!

Rosa Wiegant (18 jaar), Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden