LezersbrievenVrijdag 11 september

Bizar dat dobbelsteen bepaalt waar mensen hun coronatest krijgen

Redactie
De teststraat bij het NAC stadion in Breda. Beeld Arie Kievit
De teststraat bij het NAC stadion in Breda.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag

Mark Rutte en Hugo de Jonge verzochten alle Nederlanders met lichte klachten zich te laten testen. Hoe meer er getest zou worden, hoe eerder we corona eronder zouden krijgen. Maar er is een klein obstakel dat groots wordt uitgemeten in de media. De GGD’s komen door de drukte onder druk te staan. De testuitslagen laten dagen op zich wachten, waardoor het bron- en contactonderzoek niet optimaal uitgevoerd kan worden. Aangezien ik een vitaal beroep heb en last heb van griepverschijnselen, wil ik mij laten testen. Ik bel met het speciale coronanummer. Eerst moet ik vragen beantwoorden, vervolgens moet ik mijn burgerservicenummer geven en tot slot krijg ik de vraag voorgeschoteld waar ik mij wil laten testen. Liefst gewoon in mijn woonplaats. De vriendelijke vrouw aan de lijn vertelt mij dat ze hier geen afspraak kan inplannen. Mogelijkheid één: over vier dagen 23 kilometer verderop of mogelijkheid twee: over vijf dagen 22 kilometer van mijn woonplaats.

Even kon ik niks terugzeggen. Enfin, afspraak gemaakt en ter controle krijg ik een sms, waarin staat dat ik niet met het openbaar vervoer mag komen. Hoe moet ik er dan heen? Ik voel me te beroerd om een uur te gaan fietsen en vrienden mijden mij momenteel vanwege het eventuele besmettingsgevaar.

Maar ik was blij dat ik een afspraak had. Ik bracht een collega op de hoogte die in het stadje woont waar ik over een aantal dagen getest zal worden. Tijdens dat gesprek vertelde zij dat ze voor een coronatest naar weer een ander stadje moest, dertien kilometer van haar huis af. Woorden schoten me tekort.

Bizar dat mensen als pionnetjes worden ingezet en dat de dobbelsteen bepaalt waar hun test wordt afgenomen.

Binnenkort op de ic’s het nieuwe bordspel: Waar-word-je-getest! Wees er snel bij, voordat corona je lamlegt.

Kymberley Droste, Hoorn

Monty Python

Bert Wagendorp had het in zijn column ‘We’ve had enough’ over de ‘nieuwe move’ van Boris Johnson in de never-ending Brexit-Saga. Wagendorp constateert dat de EU het Verenigd Koninkrijk in de houdgreep heeft. Nadat de Britten zich hebben overgegeven, staan ze doodleuk weer op en beginnen het gevecht opnieuw. Wagendorp kwalificeert deze surrealistische tragedie als een ‘verbijsterend schouwspel van pathologische zelfverminking’.

Het deed me denken aan een legendarische scene uit Monty Python and the Holy Grail: ook nadat koning Arthur in een gevecht met de Zwarte Ridder hem beide armen heeft afgeslagen, weet deze gehelmde cynicus van geen ophouden. Hevig bloedend blijft de onverbeterlijke paladijn maar sarren en maakt hij Arthur uit voor lafaard. Als de koning hem hierna ook nog zijn benen afhakt, stelt hij ridderlijk een gelijk spel voor. Ik hoor het Boris al zeggen: ‘All right, we’ll call it a draw.’

Jos Deenen, Venlo

Lesbos

Hoe wrang. In de krant van 10 september is op pagina vier te lezen dat de Nederlandse overheid vakantiereizen naar Lesbos afraadt en dat het eiland inmiddels oranje kleurt. Deze werkelijkheid wordt letterlijk geïllustreerd door de hartverscheurende foto op de overliggende pagina. Asielzoekers die met hun kleine kinderen en wat schamele bezittingen de oranje kleurende hel van een brandend kamp Moria ontvluchten. Nederland gaat ze niet helpen, lees ik: ‘door de kampen sober en afschrikwekkend te houden zouden nieuwe migranten en vluchtelingen wel wegblijven, zo is het idee’.

Dat lijkt me aardig gelukt. Het afraden van een vakantiereis naar Lesbos lijkt me overbodig. Doordat we nog steeds weigeren 500 alleenreizende minderjarigen op te nemen, zou Nederland wat mij betreft rood moeten kleuren. Schaamrood.

Henk van der Veen, Haarlem

Vip’s

Het zou met enige logistieke organisatie kennis toch niet al te ingewikkeld hoeven zijn zorgmedewerkers en leerkrachten testvoorrang te geven. Bij het inroosteren in iedere regio een reëel percentage vrijhouden. Op de testlocatie zelf een aanrijroute maken met ‘priority’ waarna de verzamelde monsters uit dit straatje vervolgens ook voorrang krijgen in het het lab. Een vipbehandeling die logisch volgt op groot applaus volgt, toch?

Timia Rugenbrink, Dieren

Leerkrachten

Scholen hebben problemen om de onderwijzers te vervangen wanneer zij wegens coronaklachten thuis ­moeten blijven. Ouders maken zich zorgen dat wanneer de klas naar huis gestuurd wordt, ze een dag vrij ­moeten nemen. Wat zou het betekenen als ouders die parttime werken een flexpool maken van inspringers wanneer een onderwijzer voor korte tijd vervangen moet worden? Vele ouders en misschien ook groot­ouders zouden hierin een rol kunnen spelen.

Velen van hen kunnen op basis van hun werkervaring of studieachtergrond lessen geven. Uit ervaring weet ik dat het geweldig is gastlessen te geven. Met een onderwijsassistent in de klas lijkt me dat dit mes aan vele kanten kan snijden: leerlingen krijgen les, ouders krijgen een kans ­kennis te maken met het vak van onderwijzer, en we hebben een gezamenlijke en vanuit een ieders betrokkenheid werkbare oplossing. Totdat de echte oplossing er is: niet het vaccin, maar genoeg leerkrachten.

Lisette Niemeijer, Schijndel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden