Opinie

Bitcoin - een middel naar eerlijke wereldhandel

In plaats van de bitcoin af te doen als 'crimineel speeltje' kunnen we ons er beter in verdiepen om te bekijken wat de bitcoin voor de samenleving kan betekenen, zegt bitcoin-idealist Rudolf Brugman.

Shirts te koop bij de ingang van het Bitcoin Center NYC waar een Bitcoin-cursus wordt gegeven, 26 februari 2014.Beeld afp

Jan Rooduijn vraagt zich in een artikel in de Volkskrant van 16 mei af wat de voordelen zijn van de bitcoin. Hij roept de idealisten op dat te vertellen. Ik ben zo'n idealist. Natuurlijk is het waar en zorgelijk dat criminelen een digitale munt kunnen misbruiken. Net zoals een mes een moordwapen kan worden, geneesmiddelen tot verslavingen kunnen leiden en bankrekeningen tot hebzucht bij bankiers. Willen we die daarom afschaffen?

Ik kies voor het sociale perspectief van de bitcoin. Om het sociale perspectief te kunnen zien moet je jezelf verplaatsen in mensen zonder een bankrekening. In landen zonder een sterke centrale bank, zonder de zorg dat de inflatie binnen de perken blijft. Iemand die het moet stellen zonder goedkoop en toegankelijk banksysteem zoals in Nederland.

In Afrika, Azië en Zuid-Amerika zijn er miljoenen mensen zonder bankrekening. Daar is een bankrekening en het aanhouden van kleine tegoeden vaak niet mogelijk omdat het te veel geld kost en in handen is van een elite. Wereldwijd hebben we allemaal een mobiele telefoon. Ook in Afrika. De bitcoin is vandaag de dag van telefoon tot telefoon vrijwel gratis te verhandelen.

Machtsverschuiving

Het is niet vreemd dat de interesse in digitale munten juist in ontwikkelingslanden groeit. Arbeidsmigranten sturen regelmatig geld naar hun familieleden. Mensen laten zich niet meer bedienen door bedrijven als Moneygram en Western Union die verhoudingsgewijs grote provisies en wachttijden rekenen. De bitcoin is onafhankelijk, veel goedkoper en een sneller alternatief voor het transporteren van waarde. Deze remittancemarkt wordt geschat op minstens 600 miljard.

Er vindt een machtsverschuiving plaats van de traditionele financiële wereld naar de financieel technologische. Blockchaintechnology, waarop bitcoin gefundeerd is, is daarom een hot item. Deze cryptologische technology is geintroduceerd in onze samenleving bij de start van de bitcoin in 2009.

Digitale munten verdwijnen niet. In plaats van de bitcoin af te doen als 'crimineel speeltje' roep ik iedereen op zich erin te verdiepen om - net als criminelen - te bekijken wat de bitcoin de samenleving kan brengen.

Ik raad aan om op YouTube het filmpje 'Bitcoin in Uganda - empowering people' te bekijken en te luisteren wat student Ronald persoonlijk ervaart. Hopelijk draagt dat bij om een completer verhaal te krijgen over de bitcoin.

Rudolf Brugman is Bitcoin-idealist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden