Biomassa als organische brandstof is in elke vorm grotere vervuiler dan andere vormen fossiele energie

De ingezonden brieven van woensdag 23 augustus.

Redactie
Jan Terlouw Beeld Hollandse Hoogte / Herman Engbers
Jan TerlouwBeeld Hollandse Hoogte / Herman Engbers

Brief van de dag: Meer bossen zonder grazers voor minder CO2

Wim Turkenburg stelt dat Jan Terlouw een te optimistische visie heeft op het bereiken van hernieuwbare energiedoelen (O&D, 17 augustus). Want 'Nederland beschikt niet over bergen en heeft daarom nauwelijks waterkracht. Ook hebben we weinig grond voor het telen van energiegewassen. Grootschalige winning van energie uit biomassa lijkt daarom niet mogelijk, tenzij we deze biomassa duurzaam uit het buitenland kunnen halen.' Dat klopt, maar bij biomassa slaat hij de plank mis.

Biomassa als organische brandstof is in elke vorm een grotere vervuiler dan andere vormen van fossiele energie. Want zowel met hout (biomassa) als met zaagsel wordt per opgewekte eenheid energie of warmte veel meer CO2 uitgestoten dan met aardgas of steenkool.

Aardgas of steenkool moet je dan ook niet vervangen door zaagsel, houtchips of houtpellets. De tweede voorwaarde voor vermindering van het CO2-probleem is dat het bosbeleid drastisch verbeterd wordt. Dat wil zeggen: veel meer goed groeiende bomen planten, dus uitbreiding van bosareaal, oudere bossen met sterk afnemende aanwas verjongen en begrazing van bossen stoppen.

Op de lange duur kan dát bijdragen aan vermindering van CO2 in de atmosfeer.

Leffert Oldenkamp,bosbouwkundige, Wageningen

Fraude is fraude

In 2013 bleek bij 7.000 controles dat 3.300 studenten - let wel, het blijkbaar intellectuele deel van de jongeren - fraudeerden met de ov-kaart. Dat is bijna 50 procent! Voor degene die het nog steeds niet goed heeft gelezen: dat is bijna 50procent! (Voorpagina, 22 augustus) En waar maakt men zich druk over? Over schending van de privacy om deze fraude boven water te krijgen. Het zal wel met mijn leeftijd (68) te maken hebben dat ik het spoor bijster aan het raken ben.

Onno Schweers, Ouderkerk aan de Amstel

Zielige imam

Een aantal, voornamelijk salafistische, moslimorganisaties is woedend over het gebiedsverbod dat het ministerie van Veiligheid en Justitie onlangs heeft opgelegd aan imam Fawaz Jneid. Dit verbod zou betrokkene monddood maken en hem van zijn vrijheid en rechten beroven.

Welnu, de imam in kwestie is een zogeheten haatimam. In zijn preken in moskeeën zet hij de gelovigen op tegen alles wat westers is. Hij roept daarbij zelfs op tot het doden van homo's door hen van hoge gebouwen te gooien. Als homoseksueel burger van Nederland voel ik me door dit soort oproepen tot moord zeer bedreigd.

Het zou naar mijn mening uiterst pervers zijn om de haatpreken van deze imam onder het mom van vrijheid van meningsuiting toe te staan. Ik juich de tegen hem genomen maatregelen dan ook van harte toe en hoop dat dit het begin is van het paal en perk stellen aan het vergiftigen van onze samenleving door salafisten.

Fred Sevriens, Den Haag

Rust en ruimte

Hoogopgeleide Nederlanders emigreren naar het buitenland voor rust en ruimte (Joepie! Voorgoed in IJsland, V, 22 augustus). Maar kennelijk zijn ze niet slim genoeg om voor Friesland te kiezen. In Friesland is rust en ruimte genoeg en de huizen zijn goedkoop. Als je in Amsterdam vier ton neerlegt voor een zolder-etage, heb je voor dat geld in Friesland een grote woonboerderij met veel grond, en om de buren te zien, heb je een verrekijker nodig. Kijk maar eens op Funda, Kollum, straal vijf kilometer. Bovendien spreken ze hier ook een onverstaanbare taal én daarbij, bijzonder, verstaanbaar Nederlands.

Wat ze hier niet hebben, zoals in IJsland, zijn vulkanen. En dat geeft pas een veilig gevoel!

Andreas Schelfhout, Oudwoude

Gezellige zitjes

Betonblokken in de openbare ruimte vindt de (lokale) overheid blijkbaar niet 'gezellig' (Beveiligen? Het is ons allemaal te veel, O&D, 22 augustus). Je moet ook geen betonblokken neerzetten, maar gezellige betonnen bankjes van een paar honderd kilo, in gezellige kleuren. Nu al te koop op internet. Tip: neem een model dat makkelijk op te tillen is met een vorkheftruck. Is dat nu zo moeilijk?

Leon Rodenburg, Scheveningen

Voor op de fietsstang

Ik begrijp dat veiligheid vóór alles gaat (O&D, 22 augustus), maar toch denk ik met heimwee terug aan de ritjes die ik heb gemaakt op de fietsstang van een vriendje dat mij naar huis bracht.

Heerlijk, de wind in m'n gezicht en de warmte en de veiligheid achter in m'n rug. Niet te lang natuurlijk want zo comfortabel was het nu ook weer niet, maar voor mij toch onvergetelijk. Vaak eindigde het in situaties waar de Fietsersbond geen weet van had!

J.C. Bloesem, Eindhoven

Knollenveld

Ik moest echt onbedaarlijk lachen over het geklaag van de Feyenoordspelers over kunstgras (Sport, 21 augustus). Een goede prof kan overal op spelen, van een knollenveld tot en met het kunstgras van Excelsior.

Als de Feyenoordspelers ook nog gaan klagen over de salarisverschillen, dan beginnen ze echt te lijken op die club uit 020.

A.E. Plompen, Rotterdam

Vrolijk volkslied

Henk Kleijer doet de suggestie het Wilhelmus te zingen op de melodie van het lied 176 uit het liedboek der kerken (O&D, 19 augustus). Ik weet een nog vrolijker versie: Die launische Forelle van Franz Schubert. Past precies.

Lieuwco de Jong, Krimpen aan de Lek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden