COLUMNSHEILA SITALSING

Binnenkort weten we hoe goed de ruggengraat van het CDA is geheeld na de vorige aanslag

Sheila Sitalsing artikel column Beeld .
Sheila Sitalsing artikel columnBeeld .
Sheila Sitalsing

Je zou het haast vergeten, maar in Brabant en ver daarbuiten houdt de commotie over de voorgenomen samenwerking op provinciaal niveau tussen CDA en Forum voor Democratie nog altijd aan.

Donderdag moet het besluit vallen. Maandag was er een brief, en hernieuwd protest, van oude CDA-prominenten, die het niet wenselijk vinden om samen te werken met een partij waarvan de leider, al dan niet na een flinke snuif aan de lavendelbuidel, dingen zegt als ‘VVD en CDA zijn er als onderdeel van de cultuurmarxistische linke mainstream op uit om Nederland te vernietigen’. Ze schrijven: ‘Door nu in een coalitie te stappen met FvD, legitimeren we de opvattingen van haar leider die de weg volledig kwijt is. […] Doe het niet, doe het niet!’ Was getekend: Hanja Maij-Weggen, Ernst Hirsch Ballin en meer mensen van christendemocratische statuur.

Lokaal Brabant en de VVD maken ook deel uit van de aanstaande verbintenis, maar daar liggen opvallend weinig leden wakker van meedoen met de club van Baudet. Bij het CDA daarentegen herleven oude tijden, de tijden van het merkwaardige gewik en geweeg over regeren met de PVV, de tijden van smeekbedes van Hirsch Ballin: ‘Doe dit de partij niet aan, doe dit het land niet aan’, de tijden van een spuugbelletjes blazende (we lieten ons toen nog zorgeloos door elkaar behoesten) Camiel Eurlings: ‘Maxime, jij zult onze idealen nooit verloochenen!’, de tijden van debatten over ‘verantwoordelijkheid nemen’ en over je ziel verkopen in ruil voor lonkend pluche.

Elke politieke partij heeft zo zijn eigen zwakke plekken, zo zijn ze bij 50Plus goed in zelfdestructie, je zou kunnen zeggen dat dit in zekere zin de kern van die partij vormt. Bij het CDA heet de zwakke plek: ruggengraatloosheid in het zicht van samenwerking met hitsers, stokers en haters.

De briefschrijvers zijn boos over de peiling die het provinciale partijbestuur afgelopen weekend heeft gehouden onder de leden. De opstellers van de peiling, zo staat in de boze brief, behandelen de leden als ‘een stel kleuters en naïevelingen’. Ze krijgen vijf ‘opendeur-vragen die bovendien zeer sturend zijn’ voorgelegd.

Brandend van nieuwsgierigheid naar het kleutergehalte van de peiling, dook ik in de vragen, en laat ik het zo formuleren: ja, onze lockdown waar tegenwoordig zoveel over te doen is, is beduidend intelligenter dan de ledenpeiling van het CDA Brabant. Zo mogen leden reageren op stellingen als ‘Meebesturen in Brabant is belangrijk’, ‘Het CDA is een middenpartij en sluit dus op voorhand niemand uit’, en ‘Samenwerken in een coalitie met de Brabantse fractie van Forum voor Democratie is acceptabel mits de inhoud van het coalitieakkoord herkenbaar is voor het CDA, past binnen onze kernwaarden, en recht doet aan de uitgangspunten in ons verkiezingsprogramma’. De leden mogen daarop reageren met ‘geheel mee eens’, ‘geheel mee oneens’, of iets daartussen.

Thuis moesten we lachen. Omdat de boze CDA-leden in hun brief lekker huiselijk ‘Ja dank je de koekoek’ schrijven in reactie op de stellingen. En omdat het inderdaad niet veel infantieler en sturender kan.

Nog een paar nachtjes slapen. Dan weten we hoe goed de ruggengraat van het CDA is geheeld na de vorige aanslag. En wat dat betekent voor de volgende verkiezingen.

Je zou het goed nieuws kunnen noemen: te midden van bizarre pleidooien om oude en zwakke mensen op te sluiten, en om onszelf met oranje mondkapjes op te ‘bevrijden’, ging deze column gewoon weer over het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden