LezersbrievenDonderdag 2 augustus

Bijzondere scholen zijn niet meer van deze tijd

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 2 augustus.

Redactie
Penningmeester en woordvoerder van de stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht, Farouk el Kodady, bij de Utrechtse basisschool De Klimroos in Leidsche Rijn. Beeld Marcel van den Bergh
Penningmeester en woordvoerder van de stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht, Farouk el Kodady, bij de Utrechtse basisschool De Klimroos in Leidsche Rijn.Beeld Marcel van den Bergh

Laat kinderen in vrijheid leren

De islamitische school Al Arqam noemt de bezwaren van de openbare basisschool die haar van de gemeente Utrecht ruimte moet geven ongegrond. Zij wil zich flexibel opstellen en meedenken over hoe het samenleven onder een dak het vloeiendst kan verlopen. Aan het benodigde aantal kinderen is ruimschoots voldaan en de islamitische schoolbestuurder zegt dat de nieuwe school niet extremistisch is (Ten eerste, 1 augustus).

Het is mijn vaste overtuiging, gestoeld op een jarenlange ervaring van humanistisch vormingsonderwijs, dat bijzondere scholen niet meer van deze tijd zijn. Vooral ook niet daar waar bevochten vrijheden door geloofsovertuigingen aangetast worden. Het is een kinderrecht om in diversiteit en vrijheid te leren en te ontdekken hoe je een gewaardeerd lid van een samenleving kunt worden. De wetgeving op dit gebied loopt hopeloos achter.

Het is beter in gezamenlijkheid een geurende klimroos te worden dan een vergeetmenietje door eigen bemesting. Het openbaar onderwijs is daarvoor de aangewezen wijze, temeer daar elke godsdienstige vorming er kan plaatsvinden. Niet apart, maar samen moet het motto zijn om onze verwarrende samenleving democratisch te vormen. Dan kunnen kinderen die samenleving ook aan.

Ton Besselink, Vlissingen

Verwarrend

Het ís ook verwarrend. De Haarlemmerpoort staat in Amsterdam, in Haarlem staat de Amsterdamse Poort. De Amersfoortseweg is in Soest. Net als de Utrechtsebaan in Den Haag is. Door heel Nederland zijn dit soort voorbeelden te vinden.

En dus is het goed te weten dat de Rotterdamsebaan met de Victory Boogie Woogietunnel die onder de Vlietzone én Forum Hadriani gebouwd wordt in de regio Den Haag te vinden is en niet in Rotterdam (Ten eerste, 1 augustus).

Ruerd Halbertsma, Voorburg

Drie pensioenleeftijden?

Het warme weer begint slachtoffers te maken, nee geen bejaarden dit keer, maar onderzoekers van het demografisch instituut die drie verschillende pensioenleeftijden willen (Ten eerste, 1 augustus). Hoe lager opgeleid, hoe eerder met pensioen.

Gekker kun je het niet maken. Wil je later lekker gauw met pensioen, jongen? Dan zou ik niet te veel energie stoppen in de school hoor!

Nico Ridder, Amstelveen

Mannen eerder dan vrouwen

Het demografisch instituut Nidi adviseert om lageropgeleiden eerder met pensioen te laten gaan dan hogeropgeleiden, omdat ze in de regel jaren minder leven.

Het lijkt mij dat dan nu toch echt de tijd rijp is voor het advies om mannen eerder met pensioen te laten gaan dan vrouwen, omdat ze in de

regel jaren (ruim drie!) minder leven.

E. Wijker, Gouda

Blijf van grondwaterstand af

Het artikel ‘Eureka! Verhoog de grondwaterstand in de veengebieden’ (Ten eerste, 31 juli) is enigszins misleidend. Het gaat immers niet

om het verhogen, maar om het stoppen met het jaar na jaar verder verlagen van de grondwaterstand, omdat het veen daarboven door uitdroging verbrandt. De bebouwing zakt niet mee, waardoor houten heipalen van woningen boven water komen en dan net als het veen verteren.

Dus niks verhogen, maar verplichten tot nietsdoen en het veen wordt automatisch natter.

Frans Aarts (landbouwkundige), Renkum

Lof voor de NAM

Het interview met Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum (Ten eerste, 31 juli), is mij uit het hart gegrepen.

Wij hebben in 2013 aardbevingsschade gehad. Na dit eind december 2013 gemeld te hebben bij de NAM, kregen we binnen een paar dagen bericht dat er een contactpersoon toegewezen zou worden. Binnen een maand stond er een medewerker van een expertisebureau bij ons op de stoep om de schade op te nemen. Nog geen twee maanden later werd ik telefonisch door mijn contactpersoon van de NAM geïnformeerd dat de schade hersteld zou worden en dat ik mijn portemonnee dicht kon houden. Uiteindelijk is alle schade in de zomer van 2014 hersteld en is de financiële afhandeling buiten ons om gegaan.

Niets dan lof voor deze snelle afhandeling. Als alle schadegevallen op onze manier waren afgehandeld, waren er meer bewoners geholpen met het herstellen van hun woningen, aangezien de financiële middelen dan rechtstreeks naar de gedupeerden waren gegaan.

Met het in het leven roepen van Centrum Veilig Wonen en Nationaal Coördinator Groningen en de daarbij behorende protocollen is het voor velen een moeizaam proces geworden.

Jammer, het had zo gemakkelijk anders gekund.

Anneke Schüren-Hoogman, Borgercompagnie

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden