CommentaarBijstand

Bijstand moet verliezen van betaald werk

Henk Kamp wilde een einde maken aan de armoedeval; de situatie dat alleenstaande ouders in de bijstand erop achteruit gaan als ze gaan werken.Beeld anp

Het voorkomen van de armoedeval voor bijstandgerechtigden blijkt eenvoudiger dan gedacht.

Sinds 2015 lukt het alleenstaande ouders steeds beter van hun bijstanduitkering af te komen. Volgens de vereniging van sociale diensten Divosa is mede dankzij de vier jaar oude Wet hervorming kindregelingen sinds 2015 het aantal bijstandsmoeders en -vaders met 15 duizend afgenomen naar 72 duizend nu. Dat scheelt de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de bijstand, 200 miljoen euro per jaar. Divosa noemt de betere economische omstandigheden als medeoorzaak.

In februari 2012 besloot VVD-coryfee Henk Kamp als minister van Sociale Zaken in het VVD-CDA-PVV-kabinet Rutte I tegelijk te bezuinigen op de zogenoemde kindregelingen en ze te vereenvoudigen door hun aantal van (toen) twaalf naar vier terug te brengen. De uitgaven eraan moesten van 11 naar 9 miljard euro. Kamp wilde een einde maken aan de armoedeval; de situatie dat alleenstaande ouders in de bijstand erop achteruit gaan als ze gaan werken. ‘Dit is al heel lang een graat in de keel van dit kabinet.’

Kamps opvolger, PvdA’er Lodewijk Asscher, voerde de maatregel in 2015 in. Naar nu blijkt met het succes waarop Kamp hoopte: een kleinere armoedeval. In plaats van 1.000 euro erop achteruit, gaan alleenstaande ouders er nu jaarlijks honderden euro’s op vooruit zodra ze hun uitkering inruilen voor een vier- of vijfdaagse betaalde werkweek. Dit dankzij het wegnemen van het onderscheid tussen werkende en niet-werkende alleenstaande ouders die een tegemoetkoming in de kosten van kinderen krijgen.

De bijstand hoort het altijd te verliezen van betaald werk. Alle bijstandgerechtigden moeten over hun armoedeval heen kunnen springen en hun inkomen kunnen vergroten door te gaan werken. Zo moet het simpeler en lucratiever worden om naast de uitkering wat bij te verdienen. Bijstandsgerechtigden met parttime werk verlaten gemiddeld drie keer vaker hun uitkering dan bijstandsgerechtigden zonder parttime werk.

Ook langs fiscale weg kan de armoedeval worden verkleind. Met een hogere arbeidskorting voor de laagste inkomens, betalen die minder belasting. Voorwaarde is wel dat ze werk hebben, en dat is precies de bedoeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden